Psykiatrimuseet Mind. (Foto: Geir Hauksson).

Tager næste skridt i milliondyrt museumsprojekt

De kommende år vil et museum om psykiatri tage form i en afdeling af det hedengangne Middelfart Sindssygehospital. Nu er arkitektfirmaet, der skal stå for omdannelsen af bygningen, fundet.

Et nyt museum vil de kommende år tage form i en afdeling af det nedlagte Middelfart Sindssygehospital. Mind, som det nye museum kommer til at hedde, har fokus på psykisk sygdom og mental trivsel. Omdannelsen af de historiske rammer har været i udbud, og nu er er en totalrådgiver fundet blandt de arkitektfirmaer, der bød sig til.

I alt var der 13 totalrådgivergrupper, som udtrykte interesse i at afgive bud i prækvalifikationen. Herfra blev de tre totalrådgivergrupper Cubo Arkitekter, Rønnow Arkitekter og C.F. Møller Danmark A/S valgt til at afgive tilbud på opgaven, men i sidste ende var det C.F. Møller, der vandt, oplyser Middelfart Kommune i en pressemeddelelse.

”Middelfart Museum glæder sig til at samarbejde med C.F. Møller, og vi ser frem til, at projekteringen nu kan gå i gang, sådan at vi kan klippe snoren til Mind i 2026,” fortæller leder af Middelfart Museum, Maiken Rude Nørup.

Største samling af sin art i Danmark
Det nye museum Mind skal indrettes i en patientbygning på det tidligere sindssygehospital i Middelfart. Stedet dannede i mere end 100 år rammen for tusindvis af psykiatriske patienter. Den historie ønsker man med Mind at fortælle.

Museet råder over Danmarks største samling af psykiatrihistoriske genstande, og gennem museets udstillinger vil man formidle skiftende sygdomsopfattelser og behandlingsformer med tråde til nutiden og personlige fortællinger.

”Trivsel og velfærd ligger os meget på sinde, og vi er stolte over at kunne bidrage til formidlingen af dette med en ombygning af det tidligere sindssygehospital i Middelfart til museum MIND, der både skal fortælle om stedets, men også psykiatriens historie,” fortæller Rune Bjerno Nielsen, som er partner, arkitekt og afdelingschef for C.F. Møllers konkurrenceafdeling i Aarhus.

Han tilføjer:

”På samme tid skal det også imødekomme nutidens behov for udstillingsfaciliteter og besøgende, mens der bevares så meget af den oprindelige bygnings karakter og udtryk som muligt.”

Projekt til millioner
Omdannelsen af den gamle patientbygning til et museum har et budget på 32 millioner kroner. Ud over udstillinger kommer museet også til at indeholde mødelokaler og foredragsrum tiltænkt foreninger, arrangører med mere, der har fokus på psykisk sygdom eller mental trivsel.

Projektet er støttet af Augustinus Fonden, Den A.P. Møllerske Støttefond, Den filantropiske forening Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Middelfart Kommune, Lundbeckfonden, Ole Kirk’s Fond, Cand.pharm. Povl M. Assens Fond, Region Syddanmark, LAG MANK, Statens Kunstfond, Middelfart Sparekasse og Middelfart Museumsforening. Hvis alt går efter planen vil museet åbne i starten af 2026.

 

Relaterede artikler:

Planer for bornholmsk stormuseum lagt i graven

Efter millionunderskud: Museum har vendt skuden

Så er den her endelig: Museumsreform vil åbne op for tilskud til flere museer