En scene fra Grand Départ i København i 2022. Foto: Magnus Andersen/Grand Depart Copenhagen Denmark.

Stort dansk cykelløb faldet på plads

Partnerne bag det danske World Tour-cykelløb har mandag lanceret konceptet og ruten bag løbet. I turistbranchen glæder man sig over værdien, som det store cykelløb vil generere.

Da Tour de France i 2022 havde sin Grand Départ med dansk asfalt under cykelhjulene, tiltrak løbet 722.167 danske og internationale dagsbesøg fra eventturister, og de havde et samlet turismeforbrug på 757 millioner kroner. Succesen har give Danmark blod på tanden, og i dag blev planerne for et kommende World Tour-cykelløb lanceret på Københavns Rådhus.

Når løbet starter til næste sommer i Roskilde med målstreg i København bliver det under navnet Copenhagen Sprint. Løbet omfatter et eliteløb for både mænd og kvinder, og kommer til at løbe af stablen den 21. og 22. juni 2025.

Under lanceringen blev sløret også løftet for ruten, der blandt andet inkluderer kendte danske turistikoner. Starten går fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde, mens målstregen er placeret ved Statens Museum for Kunst. Undervejs tager ruten rytterne forbi naturområder, slotte og vartegn, og i løbsweekenden vil partnerkredsen stå for at arrangere en folkefest og cykelfestival.

Der arrangeres blandt andet et folkecykelløb, hvor alle gratis kan cykle ruten i København. Ved målområdet skal en cykelfestival finde sted, hvor alle er inviteret med, ligesom der også vil være hot spots med lokale cykelfester langs hele ruten. Som del af cykeleventen afholdes et politisk topmøde, som sætter rammen for nye strategiske samarbejder, der kan fremme hverdagscykling i Danmark og resten af verden, oplyser partnerne bag cykelløbet i en pressemeddelelse.

”Vi vil gøre, hvad vi kan i København for at være gode værter og gennem eventen også at sætte hverdagscyklisme på dagsordenen,” uddyber Københavns overborgmester, Sofie Hæstorp Andersen (S).

Vækker glæde i turistbranchen
Bag cykelløbet står en national partnerkreds bestående af Københavns Kommune, Roskilde Kommune, Kulturministeriet, Erhvervsministeriet, Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen og Danmarks Cykle Union. DCU har desuden stiftet et eventselskab, der skal forestå planlægning og afvikling af løbet.

Sådan kommer ruten til det danske World Tour-løb til at tage sig ud. Klik for stort format. (PR-foto).

Hos Wonderful Copenhagen mener man, at cykelløbet har stor værdi for turismen, fortæller administrerende direktør, Mikkel Aarø-Hansen.

“Copenhagen Sprint er en kæmpe mulighed for at skabe værdi for mange. Den vil vi bruge målrettet til at tiltrække besøgende og brande Danmarks hovedstad som verdens bedste cykelby – i samspil med vores øvrige tiltrækningsindsatser og samarbejdspartnere. Med en dato for eventen kan vi gå ud og skabe konkret rejseinteresse og samtidig bruge anledningen til at fortælle bredt om de mange andre oplevelser, hovedstaden tilbyder udover de fantastiske to hjul,” siger direktøren.

Den internationale cykelunion, UCI, har tildelt Danmarks Cykle Union (DCU) løbslicens til afholdelse af løbet i foreløbigt tre år – 2025, 2026 og 2027.

Københavns Kommune har bevilget 45 millioner kroner til cykeleventen. Der er også afsat 10 millioner kroner fra kommunens megaeventpulje om året i tre år som tilskud til planlægning og afvikling af løbet gennem Copenhagen Sprint eventselskabet. Kommunen har i Budget 2024 desuden bevilget fem millioner kroner om året i tre år til Københavns værtsbyaktiviteter.

Sport Event Denmark har bevilget 10 millioner kroner, hvoraf fem millioner er allokeret til det første år. Roskilde Kommune har bevilget seks millioner kroner fordelt ligeligt på de tre år, hvor løbet afholdes, og Copenhagen Sprint eventselskabet arbejder på at etablere kommercielle partnerskaber.

Staten har på finansloven også bevilget i alt 10,5 millioner kroner, der fordeles på tre år med cirka 3,5 millioner kroner om året.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) bemærker ligesom Mikkel Aarø-Hansen, at cykelløbet vil gavne turismen.

”Det er et solidt skulderklap til Danmark som cykelnation, at vi har fået vores eget World Tour-løb og får nogle af verdens bedste cykelryttere til landet. Nu er datoen sat – og det er både godt nyt for de mange cykelglade danskere og for dansk turisme. For vi ved, at store sportsevents også giver international opmærksomhed og tiltrækker tilskuere fra hele verden,” siger han.

 

Relaterede artikler:

Danmark vinder bud på stort cykelløb

Dansk bud på stort cykelløb tager form

VM-værtskab i 2031: ”Danmark vinder en masse på det her”