Som alle andre hoteller har også Scandic store udfordringer under coronakrisen og forventer en samlet belægning på op til 35 procent her i årets tredje kvartal. Scandic har også fundet en supplerende indtægtskilde i at udleje hotelværelser som ”hjemmearbejdsplads.” Pressefoto fra Scandic Hotels.

Stor hotelkæde forventer belægning på 35 procent

Scandic, Nordens største hotelkæde, forudser at sælge 30-35 procent af sine hotelværelser her i årets tredje kvartal. Kædens seneste fyringsrunde i Danmark koster 170 jobbet – færre end frygtet.

Under sommermånederne så Scandic Hotels stigende belægning på sine hoteller i Norden, der i snit havde en belægning på 42 procent. Tallet faldt i august til 34 procent. Det oplyser Scandic i en pressemeddelelse.

Her fortæller kæden også, at man i dette kvartal, årets tredje, generelt forventer en belægning på sine hoteller på mellem 30 og 35 procent. Scandic har i alt 280 hoteller med 58.000 værelser i drift eller i pipeline. Alene i Danmark har Scandic som landets største hotelkæde foreløbig 27 hoteller i drift og yderligere fire på vej.

Til marts åbner Scandic CPH Strandpark med 357 værelser ved Københavns Lufthavn. Dermed kommer kæden over 5.000 værelser i Danmark – ved sidste fintælling var der 4.995 værelser. Til april næste år følger ibrugtagningen af Scandic Nørreport med 100 værelser. Og til efteråret er Scandic klar med sit hidtil største hotel i hele koncernen, Scandic Spectrum med 632 værelser. Det kommer til at ligge overfor Marriott-hotellet i København og ved siden af det nyeste Wakeup-hotel. I 2024 åbner Scandic sit største hotel i Danmark uden for København – et hotel- og konferencecenter på Aarhus’ nye havneareal med omkring 500 værelser.

Scandic oplyser, at der i juli og august var størst efterspørgsel på hoteller i mindre byer i Norden. Siden slutningen af august har Scandic set et stigende antal bookinger, men også fortsat mange ombookinger og direkte aflysninger af reserverede hotelværelser. Det betyder sammenlagt, at bookingtallet ikke er steget markant.

Scandic noterer også, at hotelreservationerne kommer stadig tættere på gæstens ankomst og at udviklingen de kommende måneder navnlig vil afhænge af bookingmønstret fra kædens firmakunder.

Vigtigt med firmakunder
I pressemeddelelsen siger Scandics koncernchef, danske Jens Mathiesen:

”Som forventet var salget af hotelværelser i sommerperioden navnlig til feriegæster, ikke mindst indlandsturisme, for eksempel danskere i Danmark og så videre. Hvordan udviklingen bliver resten af året vil navnlig afhænge af vores firmakunder. Da coronakrisen vil påvirke hotelbranchen i lang tid er en af udfordringerne nu, hvordan vi kan tjene penge med en lavere belægning end før coronakrisen.”

I runde tal kræver det en belægning på mindst 40 procent til normal værelsespris for at Scandic kan få udgifter og indtægter til at mødes, oplyser hotelkæden og tilføjer, at man også er i dialog med ejerne af bygningerne med Scandic-hoteller. I Danmark ejer Scandic ingen hotelbygninger, men har individuelle lejekontrakter for hvert hotel.

Ligeledes har Scandic gennemført store opsigelsesrunder, der skal skære cirka 70 millioner svenske kroner af koncernens samlede omkostninger.

”Kun” 170 opsigelser hos Scandic i Danmark
Scandic i Danmark bebudede i midten af august op mod 250 nye opsigelser på grund af coronakrisen. Efter forhandlinger med de faglige organisationer endte tallet i starten af denne måned på 170.

En stor andel af de 170 afskedigelser rammer kædens københavnske hoteller, der er hårdest ramt på indtjeningen, oplyste Scandic i starten af denne måned. Flere af kædens hoteller i det centrale København har i løbet af sommeren haft en belægningsprocenter på blot fem procent mod 90 procent samme tid sidste år.

”København har som destination været ekstremt hårdt ramt blandt andet forårsaget af den politiske beslutning om først ”københavner-reglen” og derefter den hæmmende ”seks-nætters-regel.” Der er ingen tvivl om, at nogle af de afskedigelser, vi nu har gennemført, kunne have været undgået, hvis vi havde fået åbnet mere op for turister i København,” sagde Scandics administrerende direktør i Danmark, Søren Faerber, i pressemeddelelse starten af denne måned.

Relaterede artikler:

Scandic: Fyringer rammer alle medarbejdergrupper

Stor fyringsrunde i Københavns største hotelgruppe

Hoteller sælger værelser som hjemmearbejdsplads