HORESTAs uddannelseschef Pia Svane. PR-foto.

Støtter ny erhvervsrettet gymnasieuddannelse

Regeringens planer for en ny erhvervsrettet gymnasieuddannelse vækker glæde hos HORESTA. Erhvervsorganisationen er dog bekymret for, at der vil gå mere end 10 år, før de første studenterhuer kommer på.

Tirsdag har regeringen præsenteret sit udspil for, hvordan uddannelsessystemet skal indrettes i fremtiden. En del af udspillet er en sløjfelse af HF til fordel for en ny erhvervsrettet gymnasieuddannelse kaldet epx (erhvervs- og professionsrettet eksamen, red.).

Hos HORESTA glæder man sig over regeringens intention om at styrke udbuddet af erhvervsrettede uddannelser. Hotel- og restaurationserhvervet er nemlig en af de brancher i Danmark, hvor manglen på kvalificeret arbejdskraft er størst.

“Skiftende regeringer har uden held arbejdet på at få flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne. Vi tror på, at forslaget om at oprette en erhvervsrettet gymnasieuddannelse kan bidrage til at få flere unge ind på den rette hylde fra start,” siger HORESTAs uddannelseschef, Pia Svane, i en pressemeddelelse.

HORESTA påpeger, at hotel- og restauranterhvervet i dag oplever, at mange unge fravælger erhvervsuddannelserne, fordi deres venner søger ind på gymnasiet.

Med en ny erhvervsrettet gymnasieuddannelse vil flere unge kunne kombinere det sociale fællesskab med en uddannelse, som passer til deres interesser og fremtidsplaner, mener HORESTA.

Lange udsigter vækker bekymring
Mens HORESTA mener, at regeringen har fat i den lange ende, når det gælder den ny erhvervsuddannelse, er erhvervsorganisationen til gengæld bekymret for, at regeringens intention er, at de første elever først kan starte på uddannelsen om seks år.

Det betyder, at de første elever først kan få studenterhuerne på et stykke inde i 2030’erne.

HORESTA påpeger, at virksomheder i hotel- og restaurantbranchen kun lykkes med at finde en medarbejder med de efterspurgte kvalifikationer halvdelen af gangene, de slår stillinger op.

For erhvervet betyder det tabt omsætning, fordi hoteller og restauranter må sige nej til bookinger og indskrænke åbningstider.

“Ifølge planen skal den (epx-uddannelsen, red.) først være klar i 2030, og det er alt for langt ude i fremtiden. Vi anerkender, at man ikke kan gennemføre så store ændringer fra den ene dag til den anden. Men det holder ikke, at regeringens modige kursskifte først har effekt om ti år eller mere. Vores frygt er, at der ikke sættes ind med andre greb til at styrke erhvervsuddannelserne inden da,” siger Pia Svane.

Det er uddannelseschefens formodning, at de første elever tidligst vil være klar til at søge ind i erhvervet i 2036, lyder det fra HORESTA.

 

Relaterede artikler:

Minister går i dialog om fremtidens rekruttering

Fortsat flest forgæves rekrutteringer hos hoteller og restauranter

Rekord i beskæftigelse hos hoteller og restauranter