Direktør for Museum Sydøstdanmark Keld Møller Hansen tv. med den forhenværende museumschef Thorbjørn Kolbo Andersen th. PR-foto.

Stævner politiker for injurier og ærekrænkelse

Direktøren på Museum Sydøstdanmark har valgt at stævne et byrådsmedlem fra Næstved Kommune på baggrund af, at hun har videreformidlet et antal anonyme henvendelser om arbejdsmiljøet på museet og økonomisk berigelse.

Tidligere på året skrev flere medier historier om et hårdt arbejdsmiljø på Museum Sydøstdanmark samt nepotisme og interessekonflikter i henhold til den daværende museumschef Thorbjørn Kolbo Andersen.

Historierne førte til, at museumschefen valgte at forlade sin stilling, og bestyrelsen besluttede, at iværksætte en undersøgelse af trivslen på museet, men fortalte, at man derudover fortsat havde tillid til den administrerende direktør Keld Møller Hansen, som derfor kunne blive på sin post.

Museum Sydøstdanmark modtager årligt flere millioner kroner i støtte fra kommunerne Næstved og Vordingborg. I kølvandet på skriverierne i pressen modtog Ghita Nelander, som repræsenterer Nye Borgerlige i byrådet i Næstved samt i regionsrådet i Region Sjælland, et antal anonyme henvendelser vedrørende dårligt arbejdsmiljø samt økonomisk berigelse. Det skriver TV2 Øst.

Notat blev sendt til bestyrelsen
En del af henvendelserne drejede sig ifølge tv-stationens oplysninger om den administrerende direktør Keld Møller Hansen, og netop disse henvendelser bliver nu omdrejningspunktet for en sag, der potentielt kan koste Ghita Nelander 200.000 kroner eller op til et år i fængsel, hvis hun kendes skyldig.

Hun valgte nemlig at fremlægge materialet for direktør Jan Milandt og centerchef Kim Dawartz fra Næstved Kommune. De fik lavet et notat om de udokumenterede oplysninger, og det blev af kommunens embedsværk fremsendt til bestyrelsen for Museum Sydøstdanmark.

Efterfølgende har direktør Keld Møller Hansen valgt at stævne politikeren for såvel injurier som ærekrænkelse. Nelander mener dog ikke, at hun kunne have handlet anderledes i den givne situation.

”Jeg skulle ikke have gjort noget andet. Det er mit lod som politiker at frembringe det her. Tænk, hvis jeg ikke havde gjort det. Så ville det også have haft en konsekvens, hvis det kom frem, og jeg ikke havde informeret udvalget og forvaltningen omkring det her.”

Vil ikke sætte undersøgelse i gang
Professor Sten Schaumburg-Müller fra juridisk institut ved Syddansk Universitet påpeger, at der kan være en grund til at kigge nærmere på Næstved Kommunes ageren i sagen, mens Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at Nye Borgerlige-politikeren har handlet efter bogen.

Ifølge museets bestyrelsesformand Torben Nielsen har man ikke valgt at igangsætte en undersøgelse på baggrund af oplysningerne fra Næstved Kommune, men kommunalforskeren fortæller til TV2 Øst, at bestyrelsen i hans optik burde reagere.

”Det er jo så alvorlige anklager, der kommer frem, at jeg mener, at museets bestyrelse har en forpligtigelse til at få undersøgt sagen til bunds. Jeg mener ikke, at de bare kan læne sig tilbage og afvente en privat retssag i forhold til, om der er foregået ulovligheder på museet.”

Hverken museumsdirektør Keld Møller Hansen eller hans advokat har ønsket at svare på spørgsmål om stævningen.


Relaterede artikler:

Får lov at blive efter massiv kritik

Kulturministeren vil reformere museumsområdet

“Museerne er et aktiv for kommunerne”