Årets sommerpakke fra Folketinget skal blandt andet hjælpe turisterhvervet i Danmark. Arkivpressefoto fra Dansk Kyst‑ og Naturturisme.

”Sommerpakken er solstrejf i en vandpyt”

Næsten hele Folketinget står bag sommerpakken. Dansk Erhverv og HORESTA glæder sig over midler til markedsføring af Danmark, håndsrækning til turisme- og oplevelseserhvervet samt København.

Et bredt politisk flertal på Christiansborg præsenterede fredag eftermiddag de afsatte midler til årets sommer- og erhvervspakke til en samlet værdi af 1,6 milliarder kroner.

Sommerpakken gentager sidste års initiativ med blandt andet gratis færgebilletter på indenrigsrejser for gående, cyklister og biler med handicapparkeringskort. Ordningen gælder fra juli til og med september. I år bliver det valgfrit for operatørerne af færger, hvilke afgange der skal være gratis. Det sker for sikre, at færgerne ikke bliver så fyldt, at de lokale øboere ikke kan komme med.

Samtidig genoplives rejsepasset, en otte dages fri-rejse-billet med kollektiv transport i skolernes sommerferie. Prisen bliver 399 kroner for voksne og 199 kroner for børn mellem 12 og 15 år.

I en kommentar til sommerpakken siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv: ”Det er en god nyhed, at pakken endelig er vedtaget, så der kommer vished om, hvordan man vil stimulere de dele af erhvervslivet, der stadig er hårdt ramt. Der er heldigvis initiativer, der skal tiltrække flere turister til Danmark og hovedstaden, og det er der bestemt behov for.”

Pakken rummer en del initiativer, som i sig selv er sympatiske, men i forhold til at hjælpe de meget hårdt ramte turisme- og oplevelseserhverv, der var pakkens oprindelige formål, lader den en del tilbage at ønske, noterer erhvervsorganisationen.

”Turismebranchen er banket tyve år tilbage, så der er virkelig brug for stimuli. Især i hovedstaden skal aktiviteten op. Det er ingen hemmelighed, at vi havde håbet på nogle større tiltag, som fradrag for oplevelser. De tiltag, vi ser i pakken, er mest af alt solstrejf i en vandpyt,” siger Lars Ramme Nielsen.

HORESTA: Sommerpakken bringer ikke turismen ud af krisen
Sommerpakken vil give turisme- og oplevelseserhvervet en smule rygvind. Men HORESTA advarer imod at tro, at sommerpakken bringer virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervet ud af krisen.

I en pressemeddelelse som reaktionen på fredagens forlig om sommerpakken siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch:

”Al hjælp til vores erhverv er velkommen. Men det er svært at forestille sig, at sommerpakken kan skubbe gang i omsætningen i et erhverv, som er ekstremt presset og lige nu kæmper for at komme på fode igen. Pakken bliver nærmest lanceret som en erstatning for, at kompensationsordningerne udfases fra 1. juli. Men de to ordninger udligner på ingen måde hinanden.”

Den del af sommerpakken, der er målrettet turisme- og oplevelseserhvervet, består i vid udstrækning af små puljer, noterer HORESTA.

Blandt de tiltag, der dog kan hjælpe nogle virksomheder i erhvervet, fremhæver Kirsten Munch omstillingspuljen på 125 millioner kroner til turismevirksomheder og en på 53 millioner kroner til særlig udsatte erhverv, 70 mio. kr. til aktiviteter på serveringssteder med 35.000 kr. per sted, 50 millioner kroner til genstart af turismen i København, en pulje på 240 millioner kroner til kulturelle aktiviteter, 13 millioner kroner til at tiltrække konferencer samt en håndsrækning til forlystelsesparker og omrejsende tivolier.

Genbrug fra sidste års sommerpakke
Transportminister Benny Engelbrecht siger i pressemeddelelse: “Det var positivt at opleve, at så mange danskere sidste år fik så stor glæde af sommerpakken. Mange valgte at sejle til en af Danmarks mange øer eller rejse billigt rundt i sommerlandet med kollektiv transport. Med dette års sommerpakke har vi taget de store succeser og gjort dem mere fleksible.”

Sommerpakken har blandt andet også afsat over 500 millioner kroner til kulturarrangementer, koncerter eller ledsagelse til sociale aktiviteter, så mange ældre kan se frem til en sommer og et efterår med aktiviteter, der kan bringe større livskvalitet og glæde i hverdagen. Nu er tiden kommet til at give en ekstra hånd til vores mest sårbare ældre og særligt ældre med demens og deres pårørende, der har haft en hård tid under coronanedlukningen.

Bedste hjælp? Fjern restriktionerne
Torsten Schack, erhvervsordfører hos Venstre, siger i samme pressemeddelelse: ”Den bedste hjælp havde været at fjerne restriktionerne, så hoteller, museer, restauranter og alle de andre, der har være berørt, kunne vende tilbage til at gøre det, de gør bedst. I mellemtiden må vi så give en håndsrækning til turisme- og oplevelsesindustrien, hårdt ramte erhverv og kulturliv.”

Og fra Mona Juul, erhvervsordfører hos de Konservative, lyder det: ”Dansk turisme- og oplevelsesøkonomi er meget hårdt ramt. Manglende turister og stramme restriktioner gør det svært at drive virksomhed og bevare arbejdspladser. Med sommerpakken har vi sikret lidt ekstra hjælp og aktivitet. Vi har prioriteret at midlerne er målrettede, ikke bundet op på diverse krav og at de uddeles med så få administrative byrder som muligt.”

Hele aftaleteksten om sommer- og erhvervspakken kan ses via dette link, klik her.

Relaterede artikler:

Frygter bred og kulørt men sympatisk sommerpakke

VisitDenmark-formand: 2021 måske værre end 2020

VisitDenmark håber det tabte er genvundet i 2023