Nationalmuseet. (Foto: Joakim Züger | Nationalmuseet | PR)

Slår rekord for andet år i træk: “Det er fantastisk”

Fra begyndelsen af januar til slutningen af juli har Nationalmuseet haft 55.624 flere gæster end på samme tidspunkt i rekordåret 2023. Flere faktorer nævnes som årsager til udviklingen.

Sommeren herhjemme har i år har været meget dansk med regn, skyer og gråvejr, der lejlighedsvis er blevet afløst af solskin og høje temperaturer.

Mens Tivoli mener, at sommervejret har betydet et fald i det samlede antal gæster, har det givet et rygstød til andre. Det drejer sig blandt andet om Nationalmuseet, hvis udstillingssteder har nydt godt af, at flere er søgt inden døre, end tilfældet havde været, hvis vejret havde været strålende.

Sammen med museets andre tiltag såsom nye udstillinger og legeområder samt en længerevarende indsats for at hive besøgstallet i vejret, har det ustadige sommervejr medvirket til, at der blevet sat rekord i antallet af gæster.

Et stykke foran sidste år ved denne tid
I løbet af årets første syv måneder har i alt 1.201.545 gæster besøgt museets besøgssteder rundt om i landet. Museet fortæller, at det er 55.624 flere end på samme tidspunkt sidste år, der også var et rekordår.

I hele 2023 registrerede Nationalmuseet samlet set 2.020.158 gæster.

”Det er fantastisk, at det går så godt, at vi for andet år i træk kan slå rekorden. For det viser jo, at kulturen og historien stadig fylder rigtig meget hos os i dag,” siger direktør Rane Willerslev fra Nationalmuseet.

Tronskifte har skabt interesse
Ifølge Nationalmuseet er årets højdespringer Christiansborg Slot, hvor de underjordiske ruiner samt de kongelige repræsentationslokaler kan opleves. Den mulighed har 437.899 besøgende benyttet sig af i år. Det er 19 procent flere end i 2023, hvor tallet på nuværende tidspunkt var 367.092.

De stigende besøgstal handler ikke alene handler om vejret. Museumsdirektøren påpeger, at udefrakommende begivenheder har skabt en øget interesse og en strategisk indsats fra museets side begynder at lønne sig.

”Vi har naturligvis været hjulpet godt på vej af tronskiftet i januar. Men det er ikke hele forklaringen, for lige siden corona, der ramte massivt, har vi arbejdet målrettet for at få besøgstallene op. Jeg er rigtig glad for, at det er lykkes os i den grad at komme igen,” siger Willerslev.

Har åbnet stort legeområde
Et isoleret blik på juli viser, at det her var Frilandsmuseet i Lyngby nord for København, der har tegnet sig for den største fremgang blandt Nationalmuseets udstillingssteder. Det havde 56.289 besøgende i årets syvende måned, hvilket er 51 procent flere end i juli sidste år.

Interessen kan blandt andet hænge sammen med, at Frilandsmuseet i år har åbnet Frøsnapperbyen, der er et 18.000 kvadratmeter stort legeområde, hvor omdrejningspunktet er scenerier, der er kendt fra børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegaards univers.


Relaterede artikler:

Nationalmuseet kan miste sin største attraktion

Rekordmange søgte mod Nationalmuseet i juli

2023 var rekordår for Nationalmuseet