Bornholms Kunstmuseum. Foto: Bornholms Kunstmuseum.

Skrinlagte planer: Kunstmuseum skal genåbnes

Efter at storstilede planer om et nyt, stort museumscenter på Bornholm er blevet droppet, skal Bornholms Kunstmuseum genåbnes. Samtidig skal foreningen bag i tænkeboks for at finde ud af, hvad der nu skal ske.

Ærgrelsen var til at tage på, da Bornholms Museumsfond mandag måtte meddele offentligheden, at planerne for at bygge et stort museum på Helligdommen på Bornholm er blevet droppet, fordi entreprenøren på projektet meddelte, at det i hvert fald ville blive 100 millioner kroner dyrere end de 151 millioner kroner, som projektet egentlig var sat til at koste.

Konkret var planen, at Bornholms Kunstmuseum skulle udbygges, så der også kunne blive plads til Bornholms Museum samt et helt nyt museum for lyskunst. Men sådan bliver det ikke, for Bornholms Museumsfond må nu konstatere, at det økonomiske grundlag for det storstilede museumsprojekt simpelthen ikke er til stede.

Planerne for den omfattende udvidelse betød imidlertid, at Bornholms Kunstmuseum blev lukket ned den 1. september sidste år for at gøre klar til byggeriet. Men nu skal museet åbnes for offentligheden igen, og det vil ske trinvist med start i juli, oplyser formand for Bornholms Museumsforening Jørgen Selmer i en orientering til foreningens medlemmer, skriver Bornholms Tidende.

”Dette kan kun ske gradvist, idet kunsten var flyttet fra salene for at beskytte den imod brandfare ved ombygningen, ligesom café, butik og kælder var ryddet for at kunne påbegynde de fysiske arbejder,” siger Jørgen Selmer.

Kulturhistorisk museum går i tænkeboks
Det var blandt andet meningen, at det nye museumscenter skulle give Bornholms Museum en tiltrængt opgradering, som museets kulturhistoriske samlinger og udstillinger har brug for. Blandt andet skulle sikkerheden øges, så man for eksempel kan låne genstande fra andre museer.

Nu skal Bornholms Museumsforening i tænkeboks for at finde ud af, hvad der nu kan ske, når det samlede museumscenter ikke kommer til at blive virkelighed.

I løbet af efteråret vil man invitere medlemmer af foreningen til et informationsmøde, hvor man orienterer om de bornholmske museers situation og forsøger at svare på de spørgsmål, som medlemmerne nu har, efter at det store byggeprojekt er blevet droppet.

Da det i første omgang blev oplyst, at Bornholms Kunstmuseum lukkede, førte det i øvrigt til fyringer af frontpersonale, som tager sig af gæstebetjening, da man gik glip af entreindtægter, ligesom man også vurderede, at det heller ikke gav mening at have kustoder ansat i perioden uden gæster. I alt fem medarbejdere blev opsagt, en fastansat gik på pension, og en ansat fik forkortet sin sæsonansættelse.

 

Relaterede artikler:

Planer for bornholmsk stormuseum lagt i graven

Museum øger sikkerhed under ombygning

Tager næste skridt i milliondyrt museumsprojekt