Stjernehimmel over Anholt. (Foto: Sarah Green | VisitAarhus | PR)

Ser potentiale i at sende turister ud i mørket

Flere års arbejde er nu kulmineret i en ansøgning, der – hvis alt går som foreningen bag drømmer om – kan resultere i, at Danmark får endnu en destination henvendt til såkaldte astroturister.

I øjeblikket venter de syv personer, der har medlemskort til foreningen Dark Sky Anholt, spændt. De seneste seks år har de nemlig forsøgt at minimere mængden af lysforurening på øen i Kattegat, og de regner snart med at få besked om, hvorvidt det er lykkedes. Det skriver TV 2.

Foreningen har indsendt en ansøgning med tilhørende dokumentation til organisationen DarkSky International. Heri anmodes der om, at Anholt anerkendes som en destination, hvor såvel borgere som turister så ugeneret som muligt kan nyde nattens mørke og de funklende stjerner.

Siden Flagstaff i den amerikanske delstat Arizona blev udnævnt til et såkaldt Dark Sky City i 2001, har DarkSky International vurderet og godkendt ansøgninger fra flere end 200 destinationer således, at der i dag er omkring 160.800 kvadratkilometer, som er anerkendt af organisationen.

Hvis foreningen fra Anholt skulle have held med sit forehavende, bliver øen dog ikke den første af sin slags herhjemme. Møn blev i 2017 udpeget som Nordens første Dark Sky Park, og sidenhen er Bulbjerg i Nordvestjylland og Mandø i Vadehavet også blevet tildelt titlen.

Har astroturister i kikkerten
Det er som nævnt flere års arbejde, der nu udmøntes i ansøgning. Sammen med Norddjurs Kommune, som øen med godt 100 indbyggere hører under, har man udskiftet gadelygterne til en model, der ikke udsender lysforurening.

I tillæg hertil har Dark Sky Anholt også opfordret øens sommerhusejere til at gå deres udendørs belysning efter i sømmene, ligesom foreningen arbejder på at elimere lysforurening fra havnen, hvilket man dog også er i færd med, lyder det.

Anholt ligger omkring tre timers sejlads fra Grenaa, og håbet fra foreningens side er, at flere gæster fremover vil slå et smut forbi øen både i og udenfor sæsonen, såfremt man får godkendt sin ansøgning om at blive landets fjerde Dark Sky Park.

”Det kommer til at betyde noget for Anholt. Man kan bruge det til at lave astroturisme,” siger formand Anne Dixgaard fra Dark Sky Anholt, til TV 2, om muligheden for at trække stjernekiggere og andre interesserede til øen.


Relaterede artikler:

Turistkontor lukker: Snart kan det være slut

40 projekter skal gøre Møn til bedste destination

”Ildsjælene på Møn" vandt Havfrueprisen