En række partier er nu blevet enige om at igangsætte en omfattende forundersøgelse, der er første skridt imod at få etableret et muligt nyt trækplaster for turister på Sjælland og øerne.
I øjeblikket er der fem, men det er ikke givet, at det altid vil være sådan. En række af landets politiske partier har nemlig fået et godt øje til et område på omkring 175.000 hektar ved Smålandsfarvandet, som man mener muligvis har potentiale til at blive Danmarks sjette og hidtil største nationalpark.
Det drejer sig om regeringspartierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne samt Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, og det er netop disse otte, der tilsammen danner forligskredsen bag nationalparkloven.
De blev opmærksomme på det omtalte område som følge af en screening af Danmark, der blev foretaget af Naturstyrelsen sidste efterår. Formålet var at give et overblik over hvilke steder i landet, der vil egne sig som nationalparker i henhold til de kriterier, der fremgår af loven.
Heri lyder det, at der blandt andet skal tages hensyn til naturen, landskabet, geologien, kulturhistorien, forskning, formidling samt udvikling af det lokale samfund og erhvervsliv i de områder, der udpeges som nationalparker.
Skal undersøges nærmere
Resultaterne af screeningen er sidenhen blevet forelagt forligskredsen, der efterfølgende har valgt at gå videre med Smålandsfarvandet. Det er farvandet mellem Sjælland, Lolland, Falster og Møn, der forbinder Storebælt med Østersøen.
Næste skridt er, at Naturstyrelsen skal foretage en forundersøgelse af området.
En sådan består af en gennemgang af naturområder og kulturhistorie, en landskabsanalyse og en vurdering af det konkrete potentiale for turismen og andre dele af erhvervslivet. Derudover skal der afvikles flere borgermøder, ekskursioner og workshops.
”Naturen ved Smålandsfarvandet er specielt kendetegnet ved en lang række marine og kystnære naturtyper med laguner, sandbanker, sandenge og rev,” siger miljøminister Magnus Heunicke (S) om baggrunden for forligskredsens interesse i lige netop det område.
”Nu går arbejdet i gang med at undersøge, om en nationalpark i Smålandsfarvandet kan skabe værdi for naturen, lokalsamfundet og de mange danskere, der ønsker at få større naturoplevelser tættere på.”
Forundersøgelsen sættes i gang næste år og ventes at være tilendebragt i 2026, hvorefter partierne vil vurdere resultaterne og træffe beslutning om, hvorvidt området skal være en nationalpark.
Betoner betydning
Ifølge Henrik Frandsen, der er miljøordfører for Moderaterne, oplever han, at nationalparker kan have en gavnlig effekt på ikke blot den lokale egn men også de besøgende, der vælger at slå et smut forbi.
“Jeg er så heldig, at jeg selv bor i en nationalpark på Rømø i Vadehavet, så jeg ved, hvilken værdi det giver for naturen, for lokalsamfundet, for turister og for alle danskere, at et område bliver udnævnt til nationalpark.”
Den tidligere partiformand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, der i dag er miljøordfører for Liberal Alliance hæfter sig ved, at en ny nationalpark kan fungere som et trækplaster, der retter rampelyset mod en del af landet, som ikke nødvendigvis er almenkendt.
”Vi ved, at nationalparkerne har stor betydning, særligt for turismen,” siger Vermund – og fortsætter:
”Jeg synes, der er noget rigtig fint ved, at vi med en ny nationalpark i Smålandsfarvandet kan fremvise noget af det unikke ved Danmark, nemlig vores øer og øhav, og samtidig forhåbentlig tiltrække nogle turister til en del af Danmark, som ofte bliver overset.”
Der er i dag fem nationalparker i Danmark de ligger i henholdsvis Thy, Mols Bjerge, Vadehavet, i Nordsjælland samt ved Roskilde Fjord på Midtsjælland.
Relaterede artikler:
Test af grønt turistinitiativ var en fiasko