Ifølge Dansk Kyst- og Naturturisme er der gevinster at høste for landets turismeaktører, hvis man arbejder målrettet med wayfinding, og derfor søsætter man nu et projekt med det formål.
Selvom wayfinding måske lyder som et diffust begreb, handler det om noget så konkret som at hjælpe turister med at finde vej. Det drejer sig ikke blot skiltning og vejvisning, men i lige så høj grad om den måde som man tænker steder, oplevelser og deres forbindelser.
Hvis wayfinding på feriesteder er velplanlagt kan det være med til at løfte oplevelsen af en destination for de besøgende. Sådan lyder det i hvert fald fra Dansk Kyst- og Naturturisme, der vil undersøge området i et nyt projekt, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Det har fået navnet ’Wayfinding – fra lokalt til nationalt perspektiv’, og omdrejningspunktet for arbejdet bliver at udforske hvilken værdi, man får ud af at arbejde strategisk med såkaldt stedbunden wayfinding på feriesteder på danske kyst- og naturdestinationer.
Vil udarbejde anbefalinger
Det nye projekt er en udløber af et tidligere, der blev udført på den jyske vestkyst mellem 2019 og 2021. Her forsøgte man at få erfaringer med, hvorledes byer, attraktioner og oplevelser på tværs kunne bindes sammen via en fælles visuel identitet, der samtidig ville bidrage til egnens branding.
Konkret har det givet sig udtryk i, at der i Hirtshals er blevet opstillet flere skilte, der peger i retning af de attraktioner, der ifølge en række adspurgte lokale borgere repræsenterer det bedste, som byen har at byde på.
Meningen med ’Wayfinding – fra lokalt til nationalt perspektiv’ er, at det skal munde ud i et i en række anbefalinger og redskaber, som der kan gøres brug af i det fremtidige arbejde med wayfinding langs danske kyst og i naturområderne.
Projektet vil forsøge at udpege en måde, hvorpå de lokale erfaringer kan løftes op i et strategisk og nationalt perspektiv således, at disse kan støbe et fundament, som man kan arbejde strategisk videre med på andre af landets destinationer.
Turister kan spredes ud
Hos Dansk Kyst- og Naturturisme ser udviklingsdirektør Jacob R. Kirkegaard Larsen en fordel i, at man kan sikre, at gæster ledes de rigtige steder hen i såvel feriebyerne som naturen.
”Ved at arbejde med wayfinding ønsker vi, at gæster lettere kan bevæge sig rundt og finde vej til spændende oplevelser. Det kan være med til at mindske oplevelsen af trængsel på feriestederne og sikre en spredning, da gæster i højere grad kan færdes og fordeles hensigtsmæssigt ud i området.”
”Strategisk planlægning af stedbunden wayfinding i feriestederne kan være med til at understøtte en bæredygtig og kvalitetsfokuseret udvikling og bidrage til at skabe en relation mellem et sted og mennesker,” tilføjer udviklingsdirektøren.
Relaterede artikler:
Ny plan skal styrke kulturtilbud ved kyst og natur