Kommerciel direktør i HORESTA, Jeppe Møller-Herskind. Privatfoto.

Roser initiativer til at øge arbejdsstyrken

Regeringen vil øge arbejdsstyrken ved at indføre arbejdspligt til personer på kontanthjælp og personer med integrationsbehov. HORESTA hilser forslaget velkomment.

Står det til regeringen, skal der indføres arbejdspligt til personer på kontanthjælp og med integrationsbehov, således at de pågældende personer skal arbejde 37 timer om ugen for ikke at blive trukket i offentlig ydelse.

Derudover bliver personfradraget for personer under 18 år hævet som en del af den nye finanslovsaftale for 2023, så unge får mulighed for at arbejde mere.

HORESTA roser nu regeringen og partierne bag finanslovsaftalen, for initiativerne vil ifølge organisationen hjælpe hotel- og restaurationsbranchen, som har vanskeligt ved at rekrutterer medarbejdere. Det skriver HORESTA i en pressemeddelelse.

“Vi har som branche igen og igen efterlyst initiativer til at øge arbejdsstyrken og dermed sikre os den nødvendige arbejdskraft. Derfor er det særdeles positivt, at emnet nu er rykket højt op på prioriteringslisten på Christiansborg. Både det øgede personfradrag og forslaget om 37 timers arbejdspligt vil gøre det nemmere for vores branche at dække det akutte behov for arbejdskraft,” siger Jeppe Møller-Herskind, der er kommerciel direktør i HORESTA.

Havde svært ved at rekruttere i 2022
I 2022 havde hotel- og restaurationsbranchen generelt vanskeligt ved at rekruttere. En opgørelse, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, står bag, viser, at 25 procent af alle opslåede stillinger i branchen endte med aldrig at blive besat, mens 22 procent blev besat af en anden profil end den ønskede.

Dermed endte blot 53 procent af de opslåede stillinger med at blive besat af en kandidat med de ønskede kompetencer.

Fra juni til november 2022 var der 5.780 forgæves rekrutteringer efter køkkenmedhjælpere, 3.040 forgæves rekrutteringer efter kokke og 1.580 efter tjenere. Det svarer til, at henholdsvis 45, 29 og 35 procent af stillingsopslagene ikke blev besat.

Tiltag kan ikke stå alene
I første omgang har regeringen og Folketinget reageret på problemet ved at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft fra et krav om en årlig løn på 465.000 kroner til et årligt lønkrav på 375.000 kroner årligt.

Den lavere beløbsgrænse og indførelsen af arbejdspligt samt højere personfradrag til unge under 18 år kan dog ikke stå alene, hvis problemet skal løses, mener HORESTA.

“Det er simpelthen nødvendigt at fjerne formodningsreglen og se nærmere på positivlisten, da de skaber for mange benspænd for branchen. I en tid, hvor vi virkelig har brug for international arbejdskraft, nytter det ikke noget, at vi har regler, som mere eller mindre modarbejder de gode løsninger,” fortæller Jeppe Møller-Herskind

 

Relaterede artikler:

Konflikt afblæst på flere af landets campingpladser

Efterspørger ordnede forhold for autocampere

DI med løftet pegefinger til landets kommuner