Frederiksborg Slot i Hillerød. Foto: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Rekordhøj indtjening på udenlandske turister

De udenlandske turister er i stor stil vendt tilbage til Danmark. Dermed er indtjeningen også steget, og 2022 slår det tidligere rekordår 2019.

Når turister fra udlandet bruger penge på ferier eller forretningsrejser i Danmark, tæller det som eksport. Sidste år eksporterede dansk turisme således for hele 61,9 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er en stigning på 7,3 procent sammenlignet med 2019, som var det seneste rekordår. Den procentuelle stigning svarer til en fremgang på 4,2 milliarder kroner, som bidrager positivt til den danske handelsbalance.

Ifølge Dansk Erhverv er turismens comeback i 2022 ikke kun til glæde for turisterhvervet og statskassen. Den er også en fordel for en lang række relaterede brancher. Skriver Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

”Turister bruger penge på overnatning, spisesteder, oplevelser, transport, kultur, shopping og detailhandel. Turisme er et værdikædeprodukt, der går på tværs af brancher. Og samspillet mellem delene er altafgørende for, at turisterne får en god oplevelse, ” siger Lars Ramme Nielsen, markedschef for turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv.

Flere europæiske turister bruger penge
Eksporttal på turismeområdet dækker over, når udenlandske turister kommer til landet og for eksempel bruger penge på overnatning, spisesteder og kultur. VisitDenmark har tidligere opgjort turismen til at være Danmarks fjerdestørste eksporterhverv.

I 2022 skyldes fremgangen særligt, at flere turister fra lande i Europa bruger penge i Danmark. Tyske turister står i høj grad for fremgangen i turismeeksporten, men også hollandske turister har bidraget positivt.

Mangel på turister fra Asien i hovedstaden
Det er særligt i København, at den forøgede turismeeksport kan mærkes. Men trods en stigning i antallet af europæiske gæster, er turister fra mere fjerne lande dog ikke vendt tilbage efter corona i lige så høj grad, som Dansk Erhverv har håbet.

Erhvervsorganisationen opfordrer til, at disse turister lokkes til Danmark gennem forøget markedsføring og ved hjælp af nyetablerede flyruter.

”Det er især lande i Asien, blandt andet Kina, der trækker turismeeksporten ned. Når de åbner fuldt op efter corona, er der et stort potentiale for Danmark og ikke mindst vores konkurrenter. Derfor skal vi som land styrke vores tilgængelighed ved at øge markedsføringen i udlandet og sikre, at vi får tiltrukket flere internationale flyruter,” siger Lars Ramme Nielsen.

 

Relaterede artikler:

Krig fører til aflysning af krydstogtskibe

Hoteller savnede efterspørgsel i januar

Dansk Erhverv: Stadig mangel på arbejdskraft