Sådan var det planen, at det store museum på Helligdommen skulle tage sig ud. (Illustration: Bornholms Museum).

Planer for bornholmsk stormuseum lagt i graven

Det var planen, at Bornholm om få år skulle have et nyt, stort museum. Nu har projektet dog vist sig at være væsentligt dyrere end først antaget, og derfor er planerne nu blevet droppet.

Hvis alt gik efter planen, ville der inden for en overskuelig fremtid have stået, hvad der er blevet omtalt som et supermuseum under navnet Bornholms Museumscenter på Helligdommen på Bornholm.

Konkret var planen, at Bornholms Kunstmuseum skulle udbygges, så der også kunne blive plads til Bornholms Museum samt et helt nyt museum for lyskunst. Men sådan bliver det ikke, for Bornholms Museumsfond må nu konstatere, at det økonomiske grundlag for det storstilede museumsprojekt simpelthen ikke er til stede.

Derfor er planerne nu blevet lagt i graven. Det oplyser Bornholms Museumsfond i en pressemeddelelse.

“Årsagen til, at projektet må stoppe, er det faktum, at byggeriet er blevet langt dyrere end beregnet. Ja, mere end dobbelt så dyrt og dertil medfølger der en række risici knyttet til styringen af entrepriserne, som entreprenøren ikke kan påtage sig,” oplyser Bornholms Museumsfond således.

Konkret så det ud til, at projektet ville ende med at blive i hvert fald 100 millioner kroner dyrere end de 151 millioner kroner, som projektet egentlig var sat til at koste.

Et stort tab for bornholmsk kulturarv
Direktør for Bornholm Museum Jacob Bjerring Hansen ærgrer sig i pressemeddelelsen over, at det stort anlagte projekt nu ikke kan blive til virkelighed.

“Det er et kæmpe stort tab for den bornholmske kulturarv, det bornholmske fællesskab og den bornholmske turisme. Vi står med et meget stort uløst problem med at sikre den bornholmske kulturarv, og sikre adgangen til formidlingen af den fantastiske bornholmske historie på Bornholms Museum, som er utidssvarende på stort set alle tænkelige områder,” siger han således.

Han påpeger samtidig, at der også er en udfordring i forhold til Bornholms Kunstmuseum, som for at gøre klar til projektet lukkede ned sidste år. Det var planlagt, at museet skulle være lukket i to år under byggeriet.

“Vi står med en akut udfordring på Bornholmske Kunstmuseum, i første omgang med at få genåbnet museet, som var blevet klargjort til nybyggeriet: Kunsten var fjernet, foyer og køkken ryddet og så videre. Og samme sted står vi på langt sigt med den udfordring at få den 30 år gamle bygning opgraderet og renoveret,” siger Jacob Bjerring Hansen.

Han uddyber, at disse udfordringer vil blive håndteret, når man har fået lov at sunde sig, og når de medarbejdere, som har arbejdet på projektet i flere år, har fået lov til at holde en ferie.

 

Relaterede artikler:

Efter millionunderskud: Museum har vendt skuden

Ny museumsreform: Sådan bliver den nye statsstøtte forvaltet

Så er den her endelig: Museumsreform vil åbne op for tilskud til flere museer