Receptionen på Zleep Hotel i Lyngby. (Arkivfoto: Henrik Baumgarten)

Overnatningsrekord på hoteller i januar

På trods af, at januar typisk er en stille måned, var der i år flere overnatninger på de danske hoteller end nogensinde før.

Januar er typisk en stille måned på de danske hoteller. I år har der dog været mere aktivitet på hotellerne end normalt, det viser tal fra Danmarks Statistik.

Således har der i januar 2023 tilsammen været 952.000 overnatninger på landets hoteller. I en pressemeddelelse gør HORESTA dog opmærksom på, at væksten er ret beskeden. Det aktuelle overnatningstal er 2,5 procent højere end i 2020. Væksten skal dog ifølge HORESTA ses i lyset af den aktuelle økonomiske situation.

”I en tid hvor forbrugertilliden er skræmmende lav, er det intet mindre end fantastisk, at vi kan sætte ny rekord for antallet af hotelovernatninger. Det bekræfter os endnu engang i, at både danske og udenlandske turister fortsat prioriterer rejser og oplevelser højt,” siger HORESTAs kommercielle direktør, Jeppe Møller-Herskind i en pressemeddelelse.

Mest vækst uden for hovedstaden
Det er særligt hoteller vest for Storebælt, der oplever fremgang i januar 2023. Region Nordjylland præsterede 5,8 procent flere hotelovernatninger, mens hotellerne i Midtjylland havde 4,9 procent flere overnatninger end i januar 2020.

Det er særligt danske gæster, der har overnattet på hotellerne i løbet af januar måned.

”Vi ser igen, at det er de danske gæster, som driver væksten. Vi havde godt 60.000 flere danske overnatninger end i januar 2020, mens vi mangler 40.000 overnatninger fra de udenlandske gæster,” udtaler Jeppe Møller-Herskind.

Han advarer samtidig om at konkludere alt for meget ud fra overnatningstallene.

”Vi har haft en betydelig kapacitetsvækst, især i Region Hovedstaden. Derfor mærker det enkelte hotel ikke, at der er kommet flere gæster til byen. Dertil kommer, at omkostningerne er steget markant gennem 2022, og derfor er det flotte overnatningstal ikke noget, der vil afspejle sig direkte i vækst på branchens bundlinje,” siger Jeppe Møller-Herskind.

I januar 2023 var belægningen på landsplan fire procentpoint lavere end i januar 2020, mens hovedstadsregionen lå 10 procentpoint lavere end før pandemien. Bedst gik det for de nordjyske hoteller, hvor kapacitetsudnyttelsen ligger tre procentpoint over januar 2020.

Flere overnatninger uden for hotellerne
Det var ikke kun på landets hoteller, der blev slået overnatningsrekord i januar 2023. I alt var der 1,4 millioner overnatninger på hoteller, feriecentre, vandrerhjem og campingpladser. Det 595.000 flere overnatninger end sidste år, oplyser Danmarks statistik.

Af de 1,4 millioner overnatninger kom 446.000 fra udenlandske turister.

Der har været en stigning i antallet af overnatninger på alle overnatningsformer på nær feriehuse, hvor der modsat ses et fald, viser opgørelsen fra Danmarks Statistik.

Således var der i januar 2023 544.000 overnatninger i landets feriehuse mod 577.000 overnatninger i januar 2022. Det er et fald på omkring seks procent.

 

Relaterede artikler:

Salgsaftale om dansk hotelkæde kan nærme sig

Parkens nye badehotel i Søndervig rykker nærmere

Stor hotelkæde: Vi skal have 20 hoteller i Danmark