Ansatte i restaurant. (Foto: HORESTA | LinkedIn.com | PR)

Opfordrer branchen til at være opmærksom

Den nye beløbsgrænseordning kan træde i kraft fra den 1. april, og i den forbindelse fremhæver HORESTA en detalje, som virksomheder, der vil benytte den fra start af, bør holde sig for øje.

Senere i denne måned vil Folketinget tredjebehandle et lovforslag, der har til hensigt at gøre det nemmere for danske virksomheder at få ansatte fra udlandet i arbejde.

Det skal konkret ske ved, at der etableres en ny beløbsgrænseordning, hvor der kan søges om de nødvendige arbejds- og opholdstilladelser, hvis den givne person har en årlig indtægt på 375.000 kroner modsat de 465.000 kroner, som der kræves i dag.

Forslaget er tidligere blevet rost af HORESTA, da kommerciel direktør Jeppe Møller-Herskind kunne fortælle til Turisme24.dk, at man fra brancheorganisationens side mener, at det vil bidrage til at løse nogle konkrete udfordringer.

”Det er særdeles positivt, at man anerkender udfordringen omkring beløbsgrænsen og sænker den. Vores vurdering er, at det vil have en effekt på rekrutteringen, og vi håber, at det kan være med til at nedbringe efterspørgslen på arbejdskraft.”

Vær opmærksom
Nu oplyses det, at den nye beløbsgrænseordning allerede kan træde i kraft fra den 1. april, hvilket blot er lidt over en uge efter, at forslaget potentielt er blevet gjort til lov, såfremt det vedtages efter tredjebehandlingen i Folketinget.

Meldingen fra HORESTA er dog, at der særligt er en detalje, som arbejdsgivere i branchen bør være opmærksomme på i den forbindelse.

Kun to portaler tæller
Som det ser ud på nuværende tidspunkt, lægger lovforslaget nemlig op til, at en ansøgning om opholdstilladelse under den nye beløbsgrænse kun kan blive godkendt efter, en stilling i to uger har været slået op på såvel Jobnet som den europæiske jobportal EURES.

Ønsker man at benytte den nye ordning fra start af, er det altså ved at være på tide at få styr på annonceringen, lyder det fra Jesper Juhlin, der er advokat i HORESTA.

”Jobbet skal have været slået op i mindst 14 dage på jobportalerne Jobnet og EURES-portalen, og det er en betingelse, at det er sket på præcis de to portaler. Annoncering på andre portaler er ikke nok til at opfylde betingelserne.”

Man bør ikke omgå reglerne
Advokaten oplyser desuden, at selvom virksomheder ikke skal fremlægge dokumentation for deres annonceringen af stillinger til myndighederne, vil man dog skulle afgive en erklæring ved indgivelse af ansøgninger under den nye beløbsgrænseordning.

Der vil blive foretaget stikprøvekontroller af disse erklæringer, og derfor opfordrer HORESTA til, at man ikke eksempelvis forsøger at omgå reglerne ved at have en stående standard-annonce på den danske og den europæiske jobportal.

”Vi må forvente, at der vil være krav om en nøje sammenhæng og en lige linje mellem ansøgningen efter den nye beløbsordning og det job, der er annonceret på Jobnet og EURES-portalen”, udtaler Jesper Juhlin.


Relaterede artikler:

Lovforslag vil have en positiv effekt på rekruttering

Dansk Erhverv: Stadig mangel på arbejdskraft

Hvert andet danske hotel mangler arbejdskraft