I sidste uge præsenterede turismens nye minister en aftale, som skal gøre det nemmere at udvikle turismen i landområderne. På Bornholm er der glæde at spore i turistbranchen, som dog også opfordrer til omtanke.
I torsdags var turismens nye minister, Morten Dahlin (V), klar med en ny aftale mellem regeringen samt partierne Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti om en ændring af planloven, som skal komme turismen i landdistrikterne til gode.
Det indebærer blandt andet 10 nye forsøgstilladelser til projekter, som skal fremme kyst- og naturturismen, mulighed for at udlægge 2.500 nye sommerhusgrunde samt bedre muligheder for glamping i det åbne land herunder i kystnærhedszonen og øget brug af overflødiggjorte bygninger.
“Vi skal have et Danmark i bedre balance, hvor der er vækst og udvikling, uanset om man bor i Køge eller i Kruså. Derfor giver vi nu noget mere selvbestemmelse til lokalområderne, fjerner regler, der ikke giver mening, og åbner for investeringer i vores landdistrikter, købstæder og landsbyer. Vi tror grundlæggende på, at det er dem, der bor i et område, der ved, hvordan det udvikles bedst. Det er ikke os på Christiansborg,” sagde Morten Dahlin, da aftalen blev offentliggjort.
På Bornholm, som sidste år fik 1.691.000 kommercielle turistovernatninger, vækker den nye planlov glæde, fortæller Christian Froberg Dahl, formand for HORESTA Bornholm, til TV2 Bornholm.
”Planen er lidt tvetydig, men det vækker da absolut begejstring, fordi ændringen kan være med til at skabe nogle gode forudsætninger for at forbedre turismen,” siger han.
Han tilføjer, at de lempeligere regler potentielt kan skabe grobund for en forretningsmodel for virksomheder i turistbranchen.
Naturfredningsforening er skeptisk
Mens der er glæde at spore i turistbranchen, er den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening straks mere skeptisk.
Den lokale forenings næstformand, Christian Prip, udtaler således, at forslaget ikke harmonerer godt med den grønne trepart. Selvom han mener, at der også skal være plads til turister, mener han, at noget går tabt, hvis ikke øens kystområder fortsat bevares.
Christian Froberg Dahl fra HORESTA Bornholm er ikke uforbeholdent uenig. Han understreger, at organisationen er glad for liberaliseringen af reglerne med forbehold for hensynet til naturen. Han uddyber, at han privat mener, at det er vigtigt, at erhvervet spørger sig selv, om “vi bliver rigere som samfund af det her.”
Også Christian Prip ser nuancer i forslaget. Han mener, at der er plads til udvikling centralt på Bornholm, væk fra kysterne.
Relaterede artikler:
Frygter forbud kan betyde farvel til attraktive turister