Københavns kanaler. Foto: Kim Wyon.

Ny app skal formidle Københavns historie til turister

En ny app tager turister på en tidsrejse tilbage til det 17. århundrede og formidler livet i byen gennem en makaber historie om henrettelser og fokus på geografi.

Året er 1673, og Gertrud Nielsdatter er netop blevet henrettet for at have begået barnemord. Det er præmissen for en digital tidsrejse, som turister i København nu kan opleve.

Oplevelsen bliver formidlet gennem den nye app Hidden Copenhagen, og den er blevet til i et samarbejde med University of Exeter’s Hidden Cities-hold samt historikere og arkæologer ved Københavns Universitet, Københavns Stadsarkiv, Center for Privacy Studies og Københavns Museum.

Med appen rejser turisterne rundt i hovedstadens gader og stræder i selskab med den medicinstuderende Nils, som overværede obduktionen af Gertrud Nielsdatter. Nils tager publikum med tilbage til en tid, hvor graviditet var et stigma for ugifte kvinder, og Kong Christian den 5. stod bag hårde straffe til kvinder for barnemord og aborter.

Formidler en tid med videnskabelige fremskridt
Samtidig fortæller appen også en historie, hvor anatomikere som den kendte dansker, Nicolaus Steno, brugte ligene af henrettede kriminelle til at fremme vores viden om menneskekroppen.

Hidden Copenhagen er den syvende app i serien Hidden Cities. Den fungerer gennem GPS og giver brugeren mulighed for at skifte mellem et kort over det moderne København og København i 1674.

Turen starter ved Trinitatis Kirke og Rundetårn og slutter på Gammel Strand. Her får turister et billede af 1600-tallets København med billeder fra arkiver, museumsobjekter med tilknytning til steder på ruten samt nylige opdagelser gjort af arkæologer. Nils fortælling om København bakkes op af formidling fra forskellige eksperter.

”Det her er et godt eksempel på, hvordan stedbunden historie kan blive vakt til live gennem forskning og samarbejde på tværs af institutioner,” siger Dr. David Rosenthal, rutedirektør for Hidden Cities i en pressemeddelelse.

Han tilføjer:

”Det startede som en historie om en studerende i København i det 17. århundrede. Det er det stadig, men appen fortæller også en større historie om holdninger til kriminalitet og køn på den ene side og starten på den moderne videnskab på den anden side.

 

Relaterede artikler:

Stort turismeprojekt på tværs af landegrænser

Endelig er den her: Ny dataplatform styrker turismen

Slår sig sammen for at forbedre turismeproduktet