AKTUEL KOMMENTAR: Når studiepladser i de største studiebyer udflyttes og SU til udenlandske studerende beskæres, så rammer det også hospitality-branchen, advarer hoteldirektør.
Af Jesper Olesen, direktør for Clarion Hotel Copenhagen Airport og Comfort Hotel Copenhagen Airport
Efter sommerferien starter godt 3.900 færre studerende på de engelsksprogede uddannelser, fordi 87 engelsksprogede studieretninger nedlægges.
Det sker, fordi man fra politisk side vil skære i udgifterne til SU til udenlandske studerende. Men det er ikke kun de udenlandske studerende, denne beskæring rammer. Det er også en i forvejen presset oplevelsesindustri.
For at kunne få SU som udenlandsk studerende er det nemlig et krav, at man arbejder 10-12 timer om ugen ved siden af studiet.
Det er timer, der for mange studerendes vedkommende bliver lagt inden for turisme- og oplevelsesindustrien. De arbejder blandt andet på restauranter, hoteller og med turistoplevelser.
Boldizsár Péter fra Ungarn
Et helt konkret eksempel er Boldizsár Péter fra Ungarn. Han afslutter snart sin praktikperiode hos os som er en del af hans akademiuddannelse i marketing management på CPH Business. Ved siden af studiet arbejder han på en restaurant i København.
Hans plan, da han valgte at studere i Danmark, var at tage akademiuddannelsen og derefter bygge ovenpå med en top-up uddannelse på CPH Business, så han til sidst stod med en professionsbachelor i hånden.
Men nu lukker overbygningen og Boldizsár står tilbage med en akademiuddannelse, som han er i tvivl om, han reelt vil kunne bruge, både i Danmark og i udlandet.
Derfor overvejer han også, om han skal rejse hjem til Ungarn. Så har vi for alvor spildt de penge, vi har brugt på at uddanne ham. Og samtidig rejser det et spørgsmål: Hvem skal overtage Boldizsárs og hans medstuderendes job, når de ikke længere er her? Arbejdsløsheden er rekordlav og virksomheder i stort set alle brancher skriger på arbejdskraft.
Udflytning mindsker arbejdsudbuddet
Samtidig nedlægges der frem mod 2030 yderligere 1.950 studiepladser fra de fire største studiebyer, og 2.400 pladser udflyttes i en manøvre for at decentralisere uddannelserne, så man kan tage en uddannelse tæt på ens bopæl, uanset hvor i landet man bor.
Det betyder altså, at endnu flere studerende ledes væk fra studiejob i de store byer, som i den grad har brug for dem.
Der vil altid være et behov for fleksible medarbejdere, som er tilknyttet hoteller og restauranter, og som kan indkaldes ekstra i forbindelse med møder, events og særligt travle perioder.
Der er de studerende guld værd. De er fleksible og vil typisk gerne arbejde både weekender og aftener, fordi det passer ind ved siden af deres studier. Det er svært at finde en anden gruppe medarbejdere, som kan arbejde under samme fleksible rammer.
Jeg er ikke ekspert i hverken studiemiljø, de danske udgifter til SU for udenlandske studerende eller om de studerende overhovedet ønsker at blive, hvor de er, i stedet for at komme til storbyerne.
Men jeg ved, at de studerende er en værdifuld del af arbejdsstyrken. En værdifuld del, hvis fravær kommer til at kunne mærkes for både virksomheder i oplevelsesindustrien i de store byer, og de gæster, vi kan blive nødt til at afvise.
Relaterede emner:
Hoteldirektører mødtes med beskæftigelsesminister
Turist-formand: Kamp om at få turisterne tilbage