Aros. Foto: Roar Paaske | VisitAarhus | PR

Museumsreformen er endelig vedtaget

Flere kulturministre har forsøgt at lave en reform af museernes statstilskud og fejlet. Men torsdag har et enig Folketing endelig vedtaget den længe ventede museumsreform.

I maj rykkede den længe ventede museumsreform et stort skridt tættere på at blive til virkelighed, da kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) kunne præsentere aftalen om reformen, som samtlige af Folketingets partier støttede op om.

Torsdag er reformen så endelig blevet vedtaget med rørende enighed i folketingssalen, og dermed kan de i alt 95 statsanerkendte museer se frem til et permanent løft fra 2025 på 75 millioner kroner årligt. Det betyder, at staten fra 2025 giver cirka 565,7 millioner kroner i driftstilskud til de statsanerkendte museer, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Under det gamle system har få museer opnået statsanerkendelse de seneste 20 år, og reformen sigter efter, at flere museer nu kan få anerkendelsen og adgang til de offentlige midler, der følger med. På den anden side er det også muligt for museer at miste statsanerkendelsen.

Med reformen oprettes et nyt museumsnævn, som skal stå for både at tildele og fratage statsanerkendelsen. De skal samtidig også løbende afgøre, hvor museerne skal ligge i fem grundtilskudskategorier, som bestemmer, hvor store de enkelte museers statstilskud kommer til at være.

Af reformen, som den er vedtaget, fremgår det, at nævnets medlemmer tilsammen skal besidde høj museumsfaglig ekspertise inden for museernes opgaver.

Det kommer til at bestå af et medlem, som indstilles af Kommunernes Landsforening, et medlem, som indstilles af Organisationen Danske Museer, og fem medlemmer udpeget af kulturministeren, hvoraf et medlem skal komme fra et andet nordisk land.

Udskifter system fra amternes tid
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt glæder sig over, at reformen nu er vedtaget. Han bemærker, at reformen udskifter et forældet og fastfrosset system.

”I alt for lang tid har museernes tilskud været præget af gamle politiske studehandler og aftaler fra tiden med amter. Hele Folketinget er enige om, at museerne i fremtiden skal have solid grund under fødderne og gennemsigtighed i deres tilskud,” siger ministeren.

Han tilføjer:

”Vi har med aftalen løftet museernes økonomi med 75 millioner. Vi støtter op om de danske museer og sikrer, at der også i fremtiden vil være adgang til den høje kvalitet af viden og indsigt, som museerne tilbyder. Jeg er meget stolt af den her generationsinvestering i en tid, hvor viden, man kan stole på, efterhånden er en mangelvare, og hvor vi har brug for et fælles fundament at stå på. Det kan vores dygtige museer i den grad bidrage til.”

En reform af tilskudsmodellerne for landets statsanerkendte museer har i øvrigt længe været et politisk smertensbarn i dansk kulturliv, og fire forhenværende kulturministre har før Jakob Engel-Schmidt forsøgt at reformere området uden held.

 

Relaterede artikler:

Så er den her endelig: Museumsreform vil åbne op for tilskud til flere museer

Ny museumsreform: Sådan bliver den nye statsstøtte forvaltet

Danske museer ser positivt på nyt udspil til museumsreform