Mattias Tesfaye. (PR-foto).

Minister går i dialog om fremtidens rekruttering

Hotel- og restauranterhvervet har svært ved at finde nok hænder. Derfor inviterer en brancheorganisation nu til et topmøde med børne- og undervisningsministeren om en uddannelsesreform, som ministeren håber kan afhjælpe problemet.

Hotel- og restaurationsbranchen er den sektor i Danmark, hvor flest rekrutteringsforsøg mislykkes. En undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at 31 procent af alle rekrutteringsforsøg mellem september 2023 og februar 2024 på landets hoteller og restauranter var forgæves.

15 procent af rekrutteringsforsøgene endte uden, at stillingen blev besat, mens 16 procent resulterede i ansættelse af en kandidat, der ikke havde alle de ønskede kompetencer.

Derfor er rekruttering også et af de emner, som brancheorganisationerne ønsker at sætte fokus på. HORESTA har derfor inviteret børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) til et uddannelsestopmøde den 25. september på Hindsgavl Slot.

HORESTAs tillidsvalgte og andre aktører med interesse for uddannelse vil også deltage. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

Nyt uddannelsestilbud i fokus
Mattias Tesfaye har foreslået etableringen af et erhvervsrettet gymnasialt tilbud, der primært skal målrettes professionsbacheloruddannelser og erhvervsuddannelser. Ministeren vil blandt andet finansiere den nye uddannelse ved at nedlægge den kommunale 10. klasse, EUX, GF1 og HF.

Ministerens mål er, at 40 procent af en ungdomsårgang i fremtiden skal vælge den nye erhvervsrettede gymnasiale uddannelse, mens 50 procent skal vælge de almene gymnasiale uddannelser. Det vil dog fortsat være muligt at starte direkte på en erhvervsuddannelse, da mesterlære bevares.

GF2 – andet grundforløb, som fokuserer på en række skolefag og certifikater – forventes også at blive bevaret. Hvordan den nye uddannelsesstruktur præcist vil se ud, vides dog endnu ikke.

Svært at finde tjenere og kokke
Tallene fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser i øvrigt, at det især er tjenere og kokke, som hotel- og restaurationsbranchen har svært ved at rekruttere.

Mellem september 2023 og februar 2024 var 32 procent af rekrutteringsforsøgene på tjenere forgæves, hvilket svarer til 1.120 mislykkede forsøg. For kokke var tallet 24 procent, svarende til 2.200 forgæves rekrutteringer.

De mange mislykkede rekrutteringsforsøg påvirker hotellerne og restauranternes drift. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering oplyser, at 47 procent af virksomhederne i branchen oplever produktionsbegrænsninger som følge af rekrutteringsudfordringer.

 

Relaterede artikler:

Fortsat flest forgæves rekrutteringer hos hoteller og restauranter

Vil informere elever om sexchikane

Udfordringer spøger stadig hos landets restauranter