Aalborg Historiske Museum med Budolfi Kirke i baggrunden. Foto: Aalborg Historiske Museum.

Millioner til historisk bymidte

Augustinusfonden har bevilget 10 millioner kroner til et projekt, der skal formidle Aalborgs kulturhistorie. Folkene bag håber, at projektet vil tiltrække turister.

Formidlingen af Aalborgs historiske bykerne er på vej til at få sig en gevaldig ansigtsløftning i millionklassen. I et projekt med navnet Aalborg som historisk destination bliver Aalborg Historiske Museum moderniseret, og det er hensigten, at museet skal være centrum i en opdateret formidling af Aalborgs lange historie. Formidlingen bliver dog også trukket ud i selve byrummet.

Nu har augustinusfonden bevilget 10 millioner kroner til projektet. Det skriver Nordjyske Museer i en pressemeddelelse.

”Det er ikke bare det historiske museum i Algade men hele Aalborgs historie, der er tættere på at få en markant ansigtsløftning, og som dermed kommer til at trække flere turister til hele byen. Når de mange historiske steder kædes sammen, er vi overbeviste om, at det bliver en destination i sig selv, som turister vil komme langvejs fra for at opleve,” siger Lars Christian Nørbach, direktør for Nordjyllands Museer.

Formidling af historiske bygninger
I Aalborgs moderne bybillede ligger mange gamle, historiske bygninger gemt. Det er disse bygninger, projektet skal gøre opmærksom på. Projektet fokuserer blandt andet på Jens Bangs renæssancehus fra 1624, rådhuset på Gammeltorv, Helligåndsklosteret, Budolfi Kirke samt Gråbrødreklosteret.

”Vi vil gerne binde byen og museet sammen på en helt ny måde, hvor et moderniseret Aalborg Historiske Museum kommer til at indtage rollen som porten til byens historie, og hvor historien kommer til udtryk i byrummet omkring de mange historiske bygninger i midtbyen,” siger Lars Christian Nørbach.

Over halvvejs med indsamling
Projekt Aalborg som historisk destination er samlet set budgetteret til at koste 81 millioner kroner.

Tidligere har projektet blandt andet modtaget fem millioner kroner fra Det Obelske Familiefond, og Aalborg Kommune har givet tilsagn på 30 millioner kroner i medfinansiering.

Derudover har en række fonde og puljer støttet projektet med mindre beløb, og Nordjyske Museer bidrager selv med tre millioner kroner. Dermed er i alt 49 millioner kroner for nuværende samlet ind til projektet.

Augustinusfondens administrerende direktør Frank Rechendorff Møller udtaler, at fonden bifalder, at Nordjyske Museer med projektet tager aktiv del i samfundet.

“Nordjyske Museer har sat en ny kurs for et samlende kulturhistorisk projekt, der perspektiverer den lokale udvikling i Aalborg by til både den nære og den nationale historie. Museet tager dermed ansvaret for at være en relevant aktør i samfundet, og det arbejde bakker Augustinus Fonden gerne op om,“ siger han.

 

Relaterede artikler:

Atomkrigsfrygt trækker turister under jorden

Danmark får nyt museum til 30 millioner kroner

Skal sikre udvikling af campingpladser