Stammershalle Badehotel ved Gudhjem. PR-foto.

Medarbejderjagten skudt i gang på Bornholm

Det er fortsat svært at finde nok arbejdskraft i turistbranchen. På Bornholm er hoteller og restauranter gået tidligt i gang med at ansætte til højsæsonen for at sikre medarbejderne.

Turistbranchen på Bornholm er gået i gang med at finde ansatte til den kommende sommersæson. Faktisk begyndte de første virksomheder indsatsen allerede i december. Ligesom i den øvrige turistbranche er det vanskeligt at skaffe nok arbejdskraft til hotellerne og restauranterne.

“I år har vi valgt at være tidligt ude for at finde det rigtige personale. Vi har erfaring med, at det er en god ting, for så finder vi de rigtige folk, og så kommer der også ro på i hele personalegruppen, når de ved, at det er på plads,” siger Susanne Vang Søgård, direktør på Stammershalle Badehotel, til TV2 Bornholm.

Samme melding kommer fra Frederik Borup Stegmann, medejer af Restaurant Gruppen ApS, som driver Svaneke Bryghus Restaurant, Restaurant Pakhuset, B’s Fiskeværksted og Hotel Abildgaard. Han siger, at det er vigtigt at skaffe så mange kandidater som muligt, og at man ikke har lyst til at misse gode kandidater, som måtte være derude.

Skal finde folk langvejsfra
En udfordring for de bornholmske hoteller og restauranter er, at mange ansøgere ikke er bosiddende på Bornholm. Mange spørger, om virksomhederne har overnatningsfaciliteter, de kan bruge, og hos Restaurant Gruppen ApS har man derfor investeret i personalefaciliteter.

Konkurrencen mod store turistdestinationer om at skaffe arbejdskraft fra både ind- og udland betyder også, at virksomhederne skal kunne sælge sig selv som attraktive. Det betyder for eksempel, at ligesom ansøgere skal sende deres CV’er, skal hotellerne og restauranterne vise, hvorfor de er attraktive steder at arbejde, lyder det fra Frederik Borup Stegmann.

Hos Stammershalle Badehotel har man arbejdet meget i Facebook-grupper og annonceret på sociale medier, Jobnet og deres egen hjemmeside. På den måde kunne man få de første kontrakter i hus i december, mens man nu er helt i mål.

Hårdest ramt af mangel på arbejdskraft
En undersøgelse fra 2024 viser, at 30 procent af landets restauranter tabte indtjening, fordi de ikke kunne skaffe personale nok. Derudover er hotel- og restaurationsbranchen i Danmark den sektor, som har sværest ved at finde nok arbejdskraft.

En rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fra december 2024 viser, at hotel- og restaurationsbranchen var den sektor i dansk erhvervsliv med den højeste forgæves rekrutteringsrate mellem marts og august 2024. Det betyder, at virksomhederne enten ikke fandt en ny medarbejder, eller at stillingen blev besat med en anden en den ønskede profil.

Således ender 15 procent af alle rekrutteringsforsøg med, at stillingen ikke blev besat, mens antallet af forgæves rekrutteringer stiger til 35 procent, når stillinger, som blev besat af en anden profil end den ønskede, også tælles med. Det svarer til, at der på landsplan var 8.480 tilfælde af forgæves rekrutteringer på landets hoteller og restauranter mellem marts og august 2024.

 

Relaterede artikler:

Branchen har flere ansatte end nogensinde

Trods mangel på arbejdskraft: Beskæftigelsen stiger

Hver femte har startet arbejdslivet i turistbranchen