Lyngvig Fyr. (Foto: Flying October).

Lukker øjeblikkeligt adgang til attraktion

Selvom det længe har været kendt, at der har været skader på Lyngvig Fyr, kaster en ny rapport lys over omfanget af skaderne. Derfor har Naturstyrelsen nu beordret, at fyrtårnet for nu bliver lukket for gæster.

Hvert år besøger 90.000 gæster Lyngvig Fyr nær Søndervig, men nu er der blevet lukket for adgangen til attraktionen. Det sker efter, at Naturstyrelsen Blåvandshuk har henstillet til, at Ringkøbing Fjord Museer lukker for publikumsadgangen med øjeblikkelig virkning den 11. september.

Henstillingen kommer ovenpå, at styrelsen har udført et eksternt tilsyn af den bygningsmæssige tilstand, selvom rapporten endnu ikke er skrevet færdig. Det skriver Ringkøbing Fjord Museer, der står for museumsdriften i tårnet, i en pressemeddelelse.

Årsagen er en foreløbig tilbagemelding fra et eksternt rådgivende ingeniørfirma, som har inspiceret fyret og fundet, at fyrets tilstand er dårligere end forventet.

Kommer uden varsel
Hos Ringkøbing Fjord Museer havde man ikke regnet med, at fyrets tilstand var så dårlig, som den har vist sig at være. Således kommer henstillingen uden varsel for direktør Mette Bjerrum Jensen, lyder det.

For nylig meldte Naturstyrelsen i stedet, at det var nødvendigt med en gennemgribende reparation inden for de kommende år, men en akut lukning lå ikke i kortene.

“Vi er kede af, at mange mennesker i den kommende tid vil møde et lukket fyrtårn. Men af hensyn til sikkerheden for både gæster og medarbejdere følger vi naturligvis henstillingen fra Naturstyrelsen. Vi er i tæt dialog med både Naturstyrelsen Blåvandshuk og Ringkøbing-Skjern Kommune, så vi kan finde den bedst mulige løsning på at få genåbnet fyret,” udtaler direktøren.

Vand er skyld i lukning
Inspiceringen af Lyngvig Fyr har vist, at der er en skade i det øverste dæk, som er forårsaget af vandindtrængning ved fyrtoppen. Søfartsstyrelsen står for selve lyset og de øverste meter i fyret, mens Naturstyrelsen ejer selve tårnet.

Sidstnævnte har undersøgt muligheden for at stoppe vandet og korrosionen i dele af det øverste dæk gennem en årrække. Tidsplanen for en reparation er dog stadig ukendt, indtil der er dannet et overblik over skaderne.

Ringkøbing Fjord Museer oplyser, at der, som på alle statens ejendomme, er udført jævnlige tilsyn, og at problemet har været kendt længe, men ikke alvoren af skaderne.

 

Relaterede artikler:

Museum får millioner til udvidelse

Planer for bornholmsk stormuseum lagt i graven

Vil bygge nyt museum i midten af Aarhus