Hotel-, restaurant- og turisterhvervet skal finde 26.500 nye medarbejdere frem mod højsæsonen. Man vil gerne have ukrainske flygtninge, men dansk bureaukrati giver langsommelig sagsbehandling. Her det Boxen i Messecenter Herning i de ukrainske farver. Foto: MCH.

Kritik af sagsbehandlingstid for ukrainske flygtninge

Der skal meget mere gang i at få ukrainske flygtninge i arbejde. ”Nu har Folketinget lavet hastelovgivningen, men den skal ikke ende i flere måneders ventetid,” siger HORESTA’s direktør.

Danmark forventer at skulle tage imod op mod 100.000 ukrainske flygtninge, som følge af den russiske invasion af Ukraine.

Store dele af dansk erhvervsliv vil gerne ansætte de ukrainske flygtninge, men udfordringen synes ramt af dansk bureaukrati mod udenlandsk arbejdskraft.

HORESTA skriver i sit nyhedsbrev, at problemet er, at ukrainerne skal vente i flere uger på at få en tid til fysisk fremmøde, hvor de skal aflevere blandt andet fingeraftryk og samtidig søge om opholdstilladelse.

Derefter går der omkring en måned, før de kan forvente at få deres opholdstilladelse og dermed kan komme i arbejde. Samlet set kan ventetiden løbe op i to måneder, og så har de ukrainske flygtninge fortsat ikke fået skattekort, CPR-nr., Nem-ID, sygesikringsbevis og bankkonto, konstaterer HORESTA.

Mangler papirarbejdet
HORESTAs administrerende direktør, Jannick Nytoft, sagde i aftes til TV-Avisen: ”Nu har Folketinget lavet hastelovgivningen, men hastelovgivningen skulle helst ikke resultere i 2½ måneds ventetid. Det skulle helst være sådan, at man inden for nogle uger helt naturligt kan komme i arbejde.”

Direktør på Hotel Koldingfjord, Peder J. Madsen, har 15-20 ansøgninger fra ukrainere liggende. ”Vi har masser af opgaver, der skal løses, og derfor skal vi bare have det papirarbejde på plads,” sagde han.

HORESTA påpeger, at hotel-, restaurant- og turisterhvervet skal finde 26.500 nye medarbejdere frem mod højsæsonen. De fleste af disse forventes ansat i april og senest i starten af maj for at kunne nå at blive oplært.

Det kan ikke lade sig gøre
Kommunernes Landsforening opfordrede i TV-Avisen til, at opgaven med at sagsbehandle de ukrainske flygtninge overlades til kommunerne. Men det kan ikke lade sig gøre, sagde udlændingeminister Matthias Tesfaye:

”Dels har kommunerne ikke adgang til det udstyr, som kan tage de her avancerede fingeraftryk, som vi har forpligtet os til. Dels har kommunerne ikke adgang til de europæiske databaser, som vi har forpligtet os til at bruge. Det kan kun udlændingemyndighederne og politiet.”

Relaterede artikler:

HORESTA frygter dansk bureaukrati for ukrainere

Dansk hotelejer fortsætter biludlejning i Rusland

Hoteller vil hjælpe ukrainske flygtninge i arbejde