Arkitekturen vil være i centrum i København i 2023. (Foto: State of Green | PR)

København overtager stafet fra Rio de Janeiro

Til januar får København titlen som arkitekturhovedstad for hele verden. Det vil resultere i mange aktiviteter samt afviklingen af en kongres, hvor 10.000 personer ventes at deltage.

I løbet af det kommende år vil bæredygtige løsninger i arkitekturen være omdrejningspunktet for en hel række aktiviteter i København, da byen er blevet valgt som World Capital of Architecture 2023 (verdens arkitekturhovedstad, red.).

Den danske hovedstad overtager stafetten fra Rio de Janeiro, som var arkitekturhovedstad i 2020. Det er UNESCO, der er FN’s organisation for uddannelse, kultur og videnskab, samt den internationale sammenslutning af arkitekter UIA, der har udpeget København som den nye indehaver af titlen, der uddeles én gang hvert tredje år.

Valget begrundes dels med den store arkitektoniske arv i København samt byens høje ambitionsniveau i forhold til at opføre klimavenlige og bæredygtige bygninger uden at gå på kompromis med livskvaliteten for hovedstadens indbyggere.

Skal skabe opmærksomhed
Den officielle åbning finder sted den 17. januar på Københavns Rådhus, og resten af året vil der både blive afviklet begivenheder og ture, hvor mange forskellige aspekter af arkitekturen vil være i centrum og blive forklaret for deltagerne, ligesom der også vil blive arrangeret en del interaktive oplevelser, som interesserede kan tage del i.

Det hele kommer til at foregå under et samlet tema, der hedder: ”Bæredygtig fremtid – Lad ingen blive efterladt”, og emnerne vil blandt andet være klimatilpasning, nytænkning af brugen af ressourcer, hvordan man laver modstandsdygtige samfund samt muligheden for at skabe forandring gennem samarbejde.

Et par nedslag i det indtil videre offentliggjorte program viser, at deltagere blandt andet vil kunne blive klogere på, hvordan et grønt tankesæt har sat spor i hovedstadens arkitektur, hvorledes man tænker personer med særlige behov ind i byplanlægningen og få en rundtur på landets første tagfarm.

Det er Arkitekturåret, som har planlagt de aktiviteter, der finder sted i løbet af 2023. Det overordnede formål er, at man ønsker at skabe opmærksomhed om byens arkitektur i både ind- og udland.

Trækker kongres til byen
Titlen som arkitekturhovedstad har allerede resulteret i mere erhvervsturisme i København, da UIA vil afholde sammenslutningens verdenskongres i den danske by fra den 2. til den 6. juli, hvor flere end 10.000 personer forventes at deltage.

Den vil finde sted i Bella Center, og det overordnede tema vil være, hvordan arkitekturen kan anvendes til at indfri FNs 17 verdensmål, og det er et vigtigt spørgsmål, fremhæver Natalie Mossin, som står i spidsen for verdenskongressen.

”Udfordringerne er både presserende og globale, og derfor er det nødvendigt, at vi få mulighed for at dele vores viden og erfaringer på tværs af landegrænser sådan, at vi kan foretage den nødvendige indsats. Det er dét, vi håber, at såvel oplægsholdere som delegerede på UIA’s verdenskongres i 2023 vil bidrage til.”

Sender opfordring til arkitekter
I forbindelse med verdenskongressen opfordrer Arkitektforeningen andre arkitekter, der har en sofa, et ekstra værelse eller et sommerhus til overs, til at melde sig som værter, hvis de ønsker at have en af de tilrejsende arkitekter boende i perioden.

Det sker via platformen Archistay.dk, der er udviklet under konceptet Human Hotel, som beskrives som ”en hybrid mellem Airbnb og LinkedIn”.

Archistay.dk fungerer i vid udstrækning som Airbnb, hvor man søger at lave et match mellem vært og gæster ved, at begge parter kan angive interesse eller idéer til aktiviteter i løbet af opholdet, hvis det er noget, som begge ønsker at deltage i. Der er desuden blevet sat et loft over udlejningspriserne, da det skal medvirke til, at så mange arkitekter som muligt kan deltage i kongressen, lyder det.


Relaterede artikler:

Københavnerhotel nomineret til arkitekturpris

København er klar til turister

Nyt københavnsk hotel kan få arkitekturpris