Kæmpesommerhus med plads til hele familien. Foto: Skallerup Seaside Resort.

Kæmpesommerhuse møder kritik fra naboer

Mens kæmpesommerhuse med plads til flere generationer under samme tag er en populær ferieform, er naboer i Nordjylland knapt så glade.

Efter planen skal det snart være muligt for turister, at tage på familieferie i Nørre Lyngby i Hjørring Kommune. Kæmpesommerhuse er en overnatningsform, der tillader familier at samle flere generationer under samme tag på ferien.

En lokalplan for Nørre Lyngby, der lige nu diskuteres af kommunens teknik- og miljøudvalg, åbner op for muligheden for at bygge 10 kæmpesommerhuse på op til 300 kvadratmeter med plads til 20 gæster eller flere. Men husene møder allerede kritik fra naboer i området. Det Skriver Nordjyske Stiftstidende.

I en fordebat for den nye lokalplan, er der allerede kritik fra naboer og områdets grundejerforening. Naboerne udtrykker bekymring for, hvad kæmpesommerhusene komme til at betyde for deres sommerhusområde.

Frygter sommerhusslum
I et høringssvar fra Nr. Lyngby Grundejerforening, der tæller 230 medlemmer, skriver formand Jesper Sønderkjøge, at foreningen frygter, at opførelsen af de 10 kæmpesommerhuse vil skabe ”sommerhusslum” i området.

Formanden skriver, at foreningens svar hverken er for eller imod forslaget, men han understreger, at bebyggelsen ikke må blive for tæt i området.

”Hvis ’Store Sommerhuse’ ikke skal være ’aben’, uanset hvor de placeres, er det vigtigt, at de placeres i omgivelser, hvor naboer ikke generes. Man kan ikke bare placere en række store sommerhuse tæt ved siden af hinanden. Så skaber man sommerhusslum.

Lejere af store sommerhuse har de samme ønsker om fred, privatliv og naturoplevelser som os andre. Også selv om man som stor gruppe selv støjer lidt. Løsningen er selvfølgelig bedre plads, større grunde, større friarealer og større grad af skærmende beplantning,” skriver formanden.

Må ikke blive det nye Blokhus eller Løkken
Andre naboer udtrykker dog uforbeholden bekymring. For eksempel lyder det, at Nørre Lyngby ikke må blive det nye Blokhus eller Løkken “med konstant larmende trafik, ustandselig udskiftning i store huse og ingen fred og ro.”

Endnu andre kritiserer, at kæmpesommerhusene ikke harmonerer med idéen om et attraktivt sommerhusområde, der spiller sammen med tilstødende sommerhusområder og den omkringliggende natur.

”Hvis Store Sommerhuse ikke skal skabe konflikt, vil vi mene, at det er vigtigt, at de placeres i omgivelser, hvor naboer ikke generes. Og ved at placere en række store sommerhuse så tæt ved siden af hinanden, vil det med særdeles høj sandsynlighed skabe konflikt.

Vi formoder heller ikke at lejere af store sommerhuse ikke har de samme ønsker om fred, privatliv og naturoplevelser som os andre brugere i området. Og jeg kan ikke se, hvordan det ikke vil blive som i praksis at bo ved siden af et feriecenter, hvor vi kan opleve at op mod 200 mennesker rykker ind og så ud igen efter en uge,” skriver en nabo.

Turisterhvervet efterspørger sommerhuse
Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune besluttede på et møde 28. februar at forsætte processen for den nye lokalplan.

Udvalgets formand, Søren Houmann (K) udtaler til Nordjyske Stiftstidende, at han mener, at sommerhusene vil bidrage til et øget udbud af sommerhuse, som turistbranchen higer efter. Han understreger samtidig, at det i hans øjne kræver bred politisk enighed, hvis lokalplanen skal vedtages.

 

Relaterede artikler:

Flere booker sommerhuse i vinterferien

Indgår internationalt samarbejde om sommerhuse

Udlejer flere danske feriehuse end før coronakrisen