Hotel- og restaurationsbranchen er sammen med rejsebureauer og flyselskaber blandt de værst ramte som følge af coronakrisen, viser opgørelse fra Nationalbanken. Arkivfoto fra Horesta.

Kæmpe fald i rejsebranchens omsætning

Ny opgørelse fra Nationalbanken viser, at rejsebranchen og oplevelsesøkonomien er de hårdest ramte sektorer. Banken ser gode muligheder for, at det indenlandske forbrug vender tilbage.

Coronavirussen gjorde i marts et gigantisk indhug i omsætningen i den danske turismebranche og oplevelsesøkonomi.

Det viser nye tal fra Nationalbanken, understøttet af blandt andet tal fra Nets Denmark, der har Dankortet og Betalingsservice.

Opgørelsen fra Nationalbanken over forbruget via Nets i sidste måned.

Forbruget steg i marts i år sammenlignet med samme måned sidste år hos blandt andet apoteker, plus 50 procent, og supermarkeder, plus 25 procent.

De sektorer, hvor opgørelsen fra Nationalbanken viser fald i forbrug via Nets, er et minus i marts i år på 40 procent på salg af tøj og sko, over 50 procent nedgang på restauranter og barer, rejsebureauer og flyselskaber faldt 80 procent og der var nærmest nul i omsætning for hoteller i forhold til marts sidste år.

Restauranter, beværtninger, butikker, underholdningserhverv, fly- og rejseselskaber er direkte påvirket af påbud om midlertidig lukning eller rejserestriktioner, skriver Nationalbanken i sin opgørelse og tilføjer:

”Adgangen til likviditet hjælper især virksomheder, hvor efterspørgslen udskydes og den tabte indtjening derfor i et vist omfang kan indhentes senere, som for eksempel udskudt køb af varige forbrugsgoder.

For andre virksomheder vil tabt indtjening ikke kunne indhentes senere, for eksempel restauranter, hoteller og flyselskaber. For også at hjælpe disse virksomheder er der indført en række kompensationsordninger, der dækker store dele af udgifterne til løn og faste omkostninger, for eksempel husleje.”

Gode muligheder for stigende indenlandsk forbrug
Nationalbanken skriver også, at mulighederne for, at det indenlandske forbrug vender tilbage, når corona-udbruddet er under kontrol, ”vurderes at være gode.”

Det skyldes blandt andet lønkompensationsordningen, der i nogen grad understøtter husholdningernes købekraft. Dertil kommer, at forbrugskvoten allerede var lav inden udbruddet, og at husholdningerne var relativt velpolstrede, hedder det.

Danmark har yderligere en lav offentlig gæld og en høj udlandsformue. Der er således et betydeligt råderum til at modgå et økonomisk tilbageslag, skriver Nationalbanken.

Stor minusvækst i den danske økonomi
Opgørelsen fra Nationalbanken fortæller blandt andet, at banken forventer at afhjælpningen til samfundsøkonomien som følge af coronakrisen i år vil give Danmark en negativ økonomisk vækst på mellem tre og ti procent, afhængig af længden på krisen.

Nationalbanken har opstillet tre scenarier, der illustrerer, hvor hårdt Danmark kan blive ramt samt hvordan den økonomiske udvikling kan se ud, efter at udbruddet er kommet under kontrol.

”Der er exceptionelt stor usikkerhed forbundet med disse scenarier. Det gælder både i forhold til omfanget af virusudbruddet, varigheden af de nuværende foranstaltninger i Danmark og især også udviklingen i udlandet,” understreger Nationalbanken.

”Muligheden for at håndtere de økonomiske konsekvenser forbedres af et gunstigt udgangspunkt for dansk økonomi med en balanceret højkonjunktur, lav offentlig gæld og høj udlandsformue,” lyder det fra Nationalbanken.

Relaterede artikler:

“Hård kamp om hver eneste gæst når grænserne åbner”

Udfordringer for hotelbranchen efter coronaen

Dansk turisterhverv frygter for årets omsætning