DSB IC3-tog. Foto: Jens Hasse, Chili Foto for DSB.

Ingen mundbind hos DSB trods EU-anbefaling

EU anbefaler nu brug af mundbind ved togrejser, og i de fleste EU-lande er det allerede obligatorisk. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog fortsat ikke brug af mundbind i danske tog.

Selv om EU med nye retningslinjerne på det kraftigste anbefaler, at passagerer og personale bruger mundbind i tog samt på stationer, når det ikke er muligt at holde en fysisk afstand, vil DSB ikke indføre krav om brug af mundbind.

DSB følger nemlig Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og styrelsen har foreløbig ingen planer om at indføre lignende anbefalinger for togrejer i Danmark.

”I øjeblikket er smittespredningen fortsat lav, og derfor er vores anbefalinger uændrede. Men vi følger området tæt i forhold til, om det skulle blive nødvendigt at ændre eller skærpe anbefalingerne i Danmark,” skriver Sundhedsstyrelsen i et svar til DR Nyheder.

De nye europæiske retningslinjer kommer i et fælles udspil fra to EU-agenturer – Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme og Det Europæiske Jernbaneagentur.

Obligatorisk i mange lande
De fleste europæiske lande har for længst gjort brug af mundbind obligatorisk i kollektive transportmidler, herunder tog samt på stationer.

Det gælder blandt andet i Tyskland, Holland, Belgien, Storbritannien, Østrig, Frankrig, Italien, Spanien, Polen, Kroatien og Grækenland, oplyser Udenrigsministeriet via de danske ambassaders hjemmesider. I flere af landene risikerer man bøder, hvis reglerne ikke overholdes.

Herhjemme er brug af mundbind allerede obligatorisk i lufthavnene, ligesom stort set alle europæiske flyselskaber kræver, at passagererne – med undtagelse af mindre børn – anvender mundbind under hele flyrejsen.

Flere anbefalinger hos DSB
Hos DSB har man i øjeblikket en række anbefalinger til togpassagererne for at mindske risikoen for smitte med coronavirus.

DSB anbefaler blandt andet, at passagererne holder afstand ved ind- og udstigning, står eller sidder med ansigtet i samme retning, bruger albuen til at åbne dørene i toget og rejser uden for myldretiden, hvis det er muligt.

EU: Der skal være håndsprit på tog
De to EU-agenturer skriver i deres nye retningslinjer desuden, at der bør være håndsprit tilgængeligt på både stationer og i togene og anbefaler yderligere, at passagerer køber deres togbilletter online for at minimere den fysiske kontakt.

Sundhedsstyrelsen opdaterede senest den 9. juli sine retningslinjer for brug af mundbind i det offentlige rum. Heri hedder det, at man generelt kan bevæge sig rundt uden brug af mundbind, men at det kan benyttes i særlige situationer – eksempelvis, hvis man har mistanke om at være smittet og er på vej til sygehuset for at blive testet.

 

Relaterede artikler:

Nu kan flere kan køre i rutsjebanerne

Mundbind erstatter krav om frit flysæde hos Lufthansa

Rejsebureau klar med første charterfly til Sydeuropa