- TURISME24.DK - https://turisme24.dk -

Inflationen presser landets restauranter

Restauranterne er sat under pres af de stigende priser. Det viser en medlemsundersøgelse, som HORESTA har foretaget blandt sine medlemmer.

Restauranter er storforbrugere af både råvarer og energi, og det seneste års forøgede inflation har sat landets restauranter under pres. Det viser en undersøgelse, som HORESTA har foretaget blandt sine medlemmer i restaurationsbranchen.

Således svarer 82 procent af restauranterne, at de øgede omkostninger til blandt andet råvarer, energi og løn er deres største aktuelle udfordring. Derefter følger risikoen for en langvarig økonomisk krise og generel uvished om fremtiden. Det skriver HORESTA i en pressemeddelelse.

“Branchen har været under et meget stort pres længe. Inflationen, energi- og råvarepriserne æder simpelthen af bundlinjen hos mange restauranter. Derfor er det helt naturligt, at det er den største udfordring for virksomhederne. Men hvis der er én ting, vi har lært om branchen de seneste fire år, så er det, at den aldrig giver op. Vi oplever et kæmpe gåpåmod og en omstillingsevne, som jeg er sikker på, at mange andre erhverv kunne lære af,” siger Jeppe Møller-Herskind, der er kommerciel direktør i HORESTA.

Større restauranter er mest udfordret
Mens 82 procent af restauranterne svarer, at de ser inflationen som deres største udfordring, svarer blot 44 procent, at risiko for langvarig økonomisk krise er blandt de største udfordringer efterfulgt af 42 procent, der svarer, at uvished om fremtiden er blandt de største udfordringer.

HORESTA’s undersøgelse viser også, at både mindre og større restauranter oplever inflationen som en udfordring. Dog er de større restauranter med en lønsum på over 10 millioner kroner mere udfordret af de stigende udgifter. Blandt disse er det nemlig hele 87 procent, som peger på omkostningerne som den største aktuelle udfordring, skriver HORESTA.

Samtidig svarer 85 procent af restauranterne, at de har omkostningsbesparelser på toppen af prioriteringslisten for årets strategi.

Restauranterne peger derudover på, at de oplever, at bankerne mangler forståelse for deres ønsker, når de møder op i banken for at optage lån og søge finansiering.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at den generelle inflation er nedadgående i det danske samfund. Således steg det samlede forbrugerprisindeks med 5,3 procent i april 2023, mens stigningen lød på 6,7 procent i marts. Desværre for restauranterne er det særligt prisstigninger på fødevarer, der påvirker inflationen.

 

Relaterede artikler:

Det danske kokkelandshold på finansloven

Københavnerne bakker op om udeservering

Genopstået hotel udvider med Michelin-erfaring