At få realiseret et af de uindfriede potentialer i dansk turisme bør være et område, som branchen fokuserer på i de kommende år, lyder det nu fra HORESTA på baggrund af en ny analyse.
Vinterferien går så småt på hæld i størstedelen af landet. Mange ansatte vender derfor tilbage til kontorlandskaberne efter, at de har holdt i ferie i enten ind- eller udland, og netop erhvervslivet har HORESTA nu rettet blikket imod.
Ifølge brancheorganisationen var der nemlig engang, hvor hotelovernatninger foretaget af feriegæster og forretningsrejsende fyldte lige meget i statistikkerne, men sådan er det ikke længere.
Mens ferieovernatninger ifølge en opgørelse over overnatningstal på landet hoteller fra Danmarks Statistik, som HORESTA har analyseret, er steget med 151 procent mellem 2004 og 2024, er overnatninger foretaget af erhvervsturister derimod kun blevet øget med 61 procent.
Bruger flere penge
Det bør man tage hånd om, lyder det. Typen af turister er nemlig ikke uvæsentligt, da de erhvervsrejsende i gennemsnit bruger flere penge under et ophold.
Det peger VisitDenmarks turistundersøgelse 2022 blandt andet på. Heri fremgår det, at feriegæster i gennemsnit bruger 1.950 kroner per døgn, hvorimod forretningsfolk tegner sig for et døgnforbrug på 2.600 kroner.
Det er blandt andet på den baggrund, at HORESTA anser det for afgørende at trække flere forretningsrejsende til Danmark, forklarer Jeppe Møller-Herskind, der er konstitueret administrerende direktør for brancheorganisationen.
”Vi må ikke glemme erhvervsturismen. Den er særligt værdifuld for branchen, da forretningsrejsende bruger markant flere penge per døgn end feriegæster.”
”Det bør være en prioritet de kommende år. Flere erhvervsgæster betyder øget omsætning for hoteller, restauranter og oplevelsesindustrien, og det vil give en positiv afledt effekt på både dansk økonomi og beskæftigelse.”
Bør fastholdes og udvikles
Kigger man på hele landet står det klart, at udviklingen ikke er ens. I Region Hovedstaden er ferieovernatninger steget med 204 procent, mens overnatninger i forbindelse med erhvervsaktiviteter er vokset med 64 procent.
Overnatninger fra fritidsrejsende fylder også mest i Region Syddanmark og Region Midtjylland, hvorimod det i Region Sjælland og Region Nordjylland omvendt er erhvervsturismen, der optager mest plads i statistikkerne.
“Danmark har de senere år formået at tiltrække flere internationale feriegæster, blandt andet på grund af gastronomi, flere og bedre hoteller og et mere udbygget flyrutenet,” påpeger Jeppe Møller-Herskind – og tilføjer:
”Men det er vigtigt, at vi også sætter ind på at fastholde og udvikle erhvervsturismen. Det kræver blandt andet en styrkelse af vores konkurrencekraft og markedsføringen af Danmark som en attraktiv destination for internationale forretningsrejsende.”
Relaterede artikler:
“Sammen skal vi løfte dansk erhvervsturisme”