Samtlige partier i Folketinget er blevet enige om en aftale, som skal gøre det mere attraktivt for unge at tage et fritidsjob. Hos HORESTA glæder man sig over aftalen, men ser også fortsat benspænd.
Torsdag blev samtlige af Folketingets partier enige om en aftale, som skal gøre det mere attraktivt for Danmarks unge i alderen 13-17 år at tage sig et fritidsjob.
Aftalen kommer som en reaktion på, at der i dag er 70.000 færre unge med fritidsjobs end i 1980’erne, lyder det i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.
Med aftalen vil arbejdsmarkedsbidraget for unge under 18 år blive afskaffet. Der bliver skabt mulighed for at vejlede 13-17-årige om fritidsjob i den kommunale ungeindsats, og derudover vil unge, som er fyldt 15 år, kunne arbejde i tidsrummet mellem klokken 06 og klokken 22 eller 07 til 23, fremfor fra klokken 06 til 20, som det er tilfældet i dag.
Aftalen indebærer også, at datoen for afslutningen af undervisningspligten fremrykkes, så flere unge på 15 år får mulighed for at tage et arbejde i sommerferien med færre begrænsninger.
“Jeg mener helt grundlæggende, at det er sundt for vores unge, at de nogle timer om ugen møder op på arbejde, tjener deres egne penge og oplever, at de kan bidrage. Det er der desværre langt færre unge, der oplever i dag, end tidligere. Den udvikling skal vi have vendt,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Hun tilføjer:
“Det er tydeligt, at reglerne ikke er blevet systematisk opdateret de sidste 30 år. Det vil vi gøre noget ved, og denne aftale, som alle Folketingets partier bakker op om, er med til at sikre det.”
Ser med tilfredshed på aftalen
Hos HORESTA er man godt tilfreds med den politiske aftale, lyder det i en pressemeddelelse. Her mener man nemlig, at den kommer til at gavne landets hoteller og restauranter. Man ser dog også benspænd, som ikke bliver fjernet med aftalen.
“Med aftalen bliver det mere attraktivt for unge at tage et fritidsjob, og det er positivt, at arbejdsmarkedsbidraget fjernes, så det økonomiske incitament bliver øget. Herudover er vi særligt glade for, at datoen for afslutningen af undervisningspligten ser ud til at blive fremrykket, men det er desværre ikke løst med det. Der er stadig flere regler, som spænder ben for, at virksomhederne kan ansætte flere unge medarbejdere,” siger Pia E. Voss, HORESTAs administrerende direktør.
HORESTA mener konkret, at der er behov for at få opdateret arbejdsmiljøreglerne, der i dag blandt andet betyder, at der er opgaver, som unge ikke må løse, som HORESTA ikke mener udgør en sikkerhedsrisiko. De begrænsninger vil man arbejde på at få fjernet, lyder det.
Relaterede artikler:
Minister lægger op til at opfylde ønske i branchen