Kruså Vandmølle. (Foto: Aabenraa Kommune | PR)

Historisk mølle bliver blandt andet til kursussted

I fremtiden vil kursusgæster og andre besøgende skabe liv i den historiske bygning på Kruså Vandmølle. Det er i hvert fald ambitionerne hos den virksomhed, der har købt den gamle mølle.

Siden middelalderen har der ligget en vandmølle i Kruså, men den nuværende bygning stammer fra 1872, og nu står den til at skifte hænder. Vandmøllen har indtil nu været ejet af Aabenraa Kommune, men byrådet har vedtaget at sælge den.

Køber er selskabet KV23 ApS, der er et projektselskab under virksomheden Danmarks Kulturarv. Den nye ejer har planer om at renovere ejendommen, hvilket sælger er glade for. Det fortæller Dorte Soll (S), der er formand for Aabenraa Kommunes Udvalg for Plan, Teknik og Landdistrikter.

”Kruså Vandmølle er kendt af mange i området, og det har været vigtigt for os, at der bliver værnet om historien og ejendommen som helhed. Derfor er jeg også glad for, at køber har stor viden inden for restauration af vandmøller og en interesse i at sikre den danske kulturarv, som jeg mener, der er i området.”

Skal benyttes til flere forskellige formål
Men selvom Kruså Vandmølle skal restaureres, betyder det ikke, at den alene vil stå som et monument over historien. Ifølge direktør Knud Erik Jørgensen fra KV23 ApS er vandmøllen nok et stykke værdifuldt kulturarv, men selskabet har flere planer, der skal skabe liv på ejendommen.

”Vi vil bruge bygningen som et center for bæredygtigt byggeri, og vi indrette dele af bygningen som et eksperimentarium for bæredygtige materialers anvendelse i bevarelsen af kulturarv.”

”Vi vil også bruge ejendommen til at indrette et kontorfællesskab, kursusfaciliteter, værelser til Gendarmstiens vandrere. Slutteligt vil vi udnytte adgangen til det store, naturbeskyttede område, som ejendommen ligger midt i. Vi ønsker at skabe et socialt og kulturelt samlingspunkt i samarbejde med blandt andet kyst- og naturturismen.”

Glæder sig over aktivitet i lokalområdet
Jan Riber Jakobsen, der er borgmester i Aabenraa Kommune for Konservative, er tilfreds med salget i og med, at det både er lykkes at bevare den historiske bygning samt, at man kan se ind i en fremtid, hvor Kruså Vandmølle potentielt vil danne ramme om nye aktiviteter.

”Jeg er glad for, at køber udviser stor respekt og forståelse for det område, de køber en ejendom i. Kulturarven i grænselandet er unik, og det har været en stor vægtning for os, at køber har det med i overvejelserne.”

”Når det er sagt, så glæder jeg mig også over, at det er en ambitiøs plan og projekt, vi er blevet præsenteret for, og jeg glæder mig til at følge med fra sidelinjen. Endelig er jeg glad for, at der igen sker noget i lokalområdet, som fortjener det.”


Relaterede artikler:

Endnu en sanatoriebygning kan blive til hotel

Stor interesse for hoteldrift på gammelt hospital

Danmark får nyt strand- og konferencehotel