Gågade i Frederikshavn. Foto: Peter Jørgensen.

Har planer om ny nordjysk turismeuddannelse

Den nordjyske professionshøjskole UCN har planer om at åbne en turismeuddannelse i Frederikshavn. Håbet er, at den kan være en hjælp til virksomheder, som har svært ved at finde arbejdskraft.

Nu kan der være en hjælpende hånd på vej til de turistvirksomheder i det nordligste Nordjylland, som går og sukker efter kvalificeret arbejdskraft.

Professionshøjskolen UCN går nemlig efter at oprette en filial i Frederikshavn til uddannelsen som serviceøkonom, som UCN allerede tilbyder i Aalborg.

Går alt efter planen, kan UCN byde de første studerende velkommen på uddannelsen til næste år. Det fortæller Kristina Kristoffersen, rektor på UCN, i en pressemeddelelse.

”Vi skal naturligvis først have alle godkendelserne på plads, men vi håber og tror på, at vi allerede fra næste år kan tage imod de første studerende på uddannelsen i Frederikshavn. Vi har oplevet et stort ønske fra både kommunen og de lokale virksomheder for at få uddannelsen til byen. Ved at oprette en filial af uddannelsen i Frederikshavn øger vi helt sikkert chancerne for, at de studerende får job i området, når de er færdige,” siger hun.

Virksomheder mangler hænder
I dag er der ifølge UCN cirka 8000 jobs indenfor turismesektoren i den nordlige del af Vendsyssel, og mange virksomheder leder med lys og lygte efter kvalificeret arbejdskraft.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har fra juni til november sidste år indhentet data for rekruttering på hoteller og restauranter på landsplan.

Opgørelsen viser, at 25 procent af alle opslåede stillinger i branchen endte med aldrig at bliver besat, mens 22 procent blev besat af en anden profil end den ønskede. Dermed endte blot 53 procent af de opslåede stillinger med at blive besat af en kandidat med de ønskede kompetencer.

Det er særligt køkkenpersonale og tjenere, der er mangel på. Fra juni til november 2022 var der 5.780 forgæves rekrutteringer efter køkkenmedhjælpere, 3.040 forgæves rekrutteringer efter kokke og 1.580 efter tjenere. Det svarer til, at henholdsvis 45, 29 og 35 procent af stillingsopslagene ikke blev besat.

Uddannelsen til serviceøkonom varer to år, og som færdiguddannet kan man blandt andet arbejde med oplevelsesdesign og forretningsudvikling inden for turisme, detail, sport, kultur, events og i hotel- og restaurationsbranchen.

Professionshøjskolen UCN forventer årligt at kunne optage 20 studerende på den nye uddannelse i Frederikshavn fra sommeren 2024.

 

Relaterede artikler:

Manglen på arbejdskraft satte spor i branchen i 2022

Højere inflation i turistbranchen

Holder igen trods mangel på arbejdskraft