Øresundsbron oplyses i Ukraines farver hver weekend i marts, fra fredag eftermiddag til midnat søndag. Foto: Øresundsbron.

Gratis transport og passage for ukrainske flygtninge

Scandlines, Øresundsbron og Storebæltsbroen giver gratis transport og passage for personbiler med ukrainsk nummerplade. DSB og Scandlines medtager også ukrainske flygtninge til fods.

For at hjælpe ukrainske flygtninge gennem Øresundsregionen kan alle personbiler med ukrainsk nummerplade fra i dag køre gratis over Øresundsbron.

Det skriver Øresundsbron i en pressemeddelelse. I den siger broens administrerende direktør, Linus Eriksson: ”Øresundsbron ønsker at støtte Ukraine og det ukrainske folk ved at lade flygtninge og nødhjælp komme over broen.”

Øresundsbron åbner også for at hjælpe frivillige organisationer, der kører lastbiler med nødhjælp til Ukraine eller busser med personer, som er evakueret fra Ukraine med passagen over broen.  De skal på forhånd kontakte Øresundsbrons kundeservice, der skal give tilladelse, inden passagen, oplyser Øresundsbron.

Når en personbil med ukrainsk registreringsnummer kommer til kontantbanen ved Øresundsbron, får de lov til at køre igennem. Denne ordning gælder foreløbig til 31. marts. Øresundsbron har sat en begrænsning på max 2 x t/r i perioden frem til 31. marts for samme nummerplade.

Ukrainske flygtninge gratis med Scandlines fra Tyskland til Danmark
I en pressemeddelelse skriver rederiet Scandlines, at ”Scandlines ønsker at vise sin støtte til det ukrainske folk og tilbyder derfor ukrainske flygtninge gratis transport med rederiets færger fra Tyskland til Danmark.

Møder ukrainske flygtninge op i en af Scandlines’ to tyske havne, Rostock og Puttgarden, kan de ved at fremvise et ukrainsk pas rejse gratis med Scandlines til henholdsvis Gedser og Rødby. Det gælder både landgangspassagerer og biler. Alle i bilen, undtagen chaufføren, skal blot kunne fremvise et gyldigt ukrainsk pas,” oplyser Scandlines.

”Vi forbereder os på, at ukrainske flygtninge kan have brug for at krydse den blå grænse fra Tyskland til Danmark. Fremviser de et ukrainsk pas, tager vi dem med glæde og uden beregning med,” siger Scandlines administrerende direktør, Carsten Nørland, i pressemeddelelsen.

Scandlines gør opmærksom på, at det er myndighedernes ansvar at tjekke, om udlændinge må rejse ind i Danmark og opfordrer derfor alle til at tjekke indrejsereglerne.

DSB skriver på sociale medier som Linkedin: “Ukrainske flygtninge kan rejse gratis med vores tog. Den frygtelige situation i Ukraine kan betyde, at ukrainske flygtninge kommer til Danmark for at søge sikkerhed hos herboende familiemedlemmer.

Derfor har vi aftalt med Transportministeriet, at alle ukrainere kan rejse gratis med DSB’s tog i Danmark ved fremvisning af ukrainsk pas, kørekort og andre dokumenter, der viser, at den rejsende har bopæl i Ukraine.”

Også gratis passage på Storebæltsbroen
Storebæltsbroens presseafdeling var meget langsom til at besvare STANDBY.DK’s henvendelse, om Storebæltsbroen også vil give gratis passage til ukrainske flygtninge.

Men onsdag kom denne melding: “Ukrainske flygtningen, som i de kommende uger forventes at nå Danmark, kan fra tirsdag den 1. marts, køre over Storebæltsbroen uden at betale. Tilbuddet om fri passage gælder alle personbiler, som har en ukrainsk nummerplade. Herudover vil det også være muligt for busser med ukrainske flygtninge og lastbiler med nødhjælp til Ukraine at passere Storebæltsbroen gratis.

Der er flere detaljer om det rent praktiske på Storebæltsbroens hjemmeside, klik her.

Rederiet ForSea, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg, tilslutter sig også det stigende antal infrastruktur-aktører, der giver gratis transport for ukrainske flygtninge samt nødhjælpstransporter. Gående flygtninge fra Ukraine, som fremviser ukrainsk pas behøver ikke købe færgebillet, men kan rejse gratis over Øresund. Personbiler med ukrainsk nummerplade (UA) kan frit passere check-in uden at betale.

Fra DFDS, der blandt andet sejler mellem København og Oslo, men som også har passagerruter fra Europa til England, skriver kommunikationsdirektør Nicole Seroff til STANDBY.DK: ”DFDS er i gang med at undersøge med de relevante ambassader for at tilbyde lignende hjælp. Det betyder, at vi er i dialog med Udenrigsministeriet om, hvordan vi kan hjælpe bedst. Mere konkret kan jeg ikke blive på nuværende tidspunkt.”

STANDBY.DK har også kontaktet rederierne Molslinjen (der blandt andet sejler mellem Tyskland og Bornholm og fra Bornholm til Ystad i Sverige), Color Line og Fjord Line, der begge sejler fra Nordjylland til Norge, for at høre, om de har planer om at hjælpe eventuelle flygtninge fra Ukraine.

Jesper Maack, kommunikationschef hos Molslinjen, skriver: “Skulle der dukke en bil med ukrainske flygtninge op i Sassnitz med et ønske om at komme til Bornholm, så tager vi dem helt sikkert frit med. Det samme gælder for Rønne–Ystad, selv om den nok ikke bliver meget søgt i denne sammenhæng.”

Og fra norske Fjord Line skriver rederiets danske koncernchef, Brian Thorsted Hansen, til STANDBY.DK: ”Fjord Line er i gang med at kortlægge, hvordan vi kan bidrage, dersom det skulle bliver aktuelt.”

Color Line har ikke svaret.

Relaterede artikler:

DAT tilbyder ATR til at hente ukrainske flygtninge

Ukraine-invasion lammer krydstogtbesøg i Rusland

TUI’s største aktionær er russisk Putin-støtte

Endnu et stort rejsebureau aflyser rejser til Rusland

Stort dansk rejsebureau boykotter Rusland