Ferie i Danmark. (Foto: Niclas Jessen | VisitDenmark | PR)

Glædes over nye tal: ”Det må aldrig tages for givet”

Mens de store erhvervs- og brancheorganisationer overordnet set er godt tilfredse med de nye overnatningstal fra sidste år, er der dog flere indsatser, som man bør fokusere på, lyder det.

I løbet af sidste år blev der fortaget 65 millioner overnatninger i Danmark, hvilket er en stigning på 1,3 millioner, når man sammenligner med året før. Det fortæller Danmarks Statistik fredag, og den nyhed er blevet velmodtaget blandt de store danske organisationer.

Hos Dansk Erhverv hæfter branchedirektør for turisme, kultur og oplevelse, Lars Ramme Nielsen, sig ved, at det fortrinsvis er månederne udenfor højsæsonen, der har medvirket til fremgangen i sidste år. Det er altafgørende, fortæller han.

”Væksten i skuldersæsonen betyder, at et stort og mangfoldigt felt af virksomheder i by- og landdistrikterne i højere grad kan leve af turisme og oplevelser. Fra håndværkere der energirenoverer feriehuse til lokale købmænd og bagerforretninger. Det er liv og arbejdspladser.”

Det er særligt overnattende turister fra udlandet, der har sikret væksten i det forgangne år, da der blev registreret et fald på omkring en procent antallet af danske overnatninger.

”Danskerne holdt hånden under dansk turisme under coronapandemien, med ekstraordinært mange ferierejser i Danmark.”

”At danskerne nu giver vækststafetten videre til de udenlandske turister, er helt på sin plads. Især de tyske turister har skruet op for deres rejser til Danmark, hvilket er meget positivt, da de kommer på alle tider af året og nyder den danske natur og kystliv.”

Vil fokusere på indsats
Lars Bertolt Winther, der er chef for DI Turisme, Kultur og Oplevelser, hæfter sig ved, at der skal mere fart på, hvis det mål, der er sat for udviklingen i de kommende år, skal indfries.

”Ser vi på hele året er der en fin fremgang i de samlede overnatningstal på cirka to procent, hvilket dog ligger en smule under vækstkurven frem imod den nationale turismestrategis pejlemærke om 74 millioner overnatninger i 2030.”

”Der har til gengæld været en rigtig flot fremgang i månederne januar til maj og september til december, hvilket flugter med ambitionen om at skabe mere helårsturisme. Særligt amerikanerne har virkelig fået øjnene op for Danmark udenfor højsæsonen, hvilket er særdeles positivt.”

Chefen fra Dansk Industri mener, at der bør iværksættes tiltag, som minder danskerne om, at det er dejligt at holde ferie inden for landets grænser.

“Vi kan også se, at fordelt hen over året, så er der et mindre fald i danskere der vælger at holde ferie i eget land. Det er et tal der har været faldende siden rekorderne efter Corona, men den faldende kurve er aftagende og antallet ligger stadig på et højt niveau i forhold til før COVID.”

”Der er alt mulig grund til at holde fokus på at danskerne skal kende mulighederne for at holde ferie i Danmark, så det er en indsats der skal have fokus i de kommende år.”

Særligt to lande udmærker sig
Samlet set var der sidste år 19,9 millioner overnatninger på de danske hoteller, hvilket svarer til en fremgang på 4,2 procent i forhold til 2023. De udenlandske turister har sikret væksten, da de er gået frem med 11,8 procent, mens de danske overnatninger er faldet med 0,8 procent.

HORESTAs konstituerede administrerende direktør Jeppe Møller-Herskind glæder sig over de nye tal, som han mener slår en god tone an for det igangværende år. Organisationen tror som udgangspunkt på forsat vækst, men det afhænger af udviklingen i resten af verden.

”De dugfriske overnatningstal bekræfter det mønster, vi har set året igennem. Danmark er fortsat en attraktiv destination, og vores branche er har et stærkt fundament at bygge videre på ind i 2025. Det er en rigtig positiv nyhed for branchen.”

De udenlandske overnattende gæster kommer særligt fra Tyskland, USA, Storbritannien, Sverige og Norge. Amerikanske og britiske tilrejsende har udmærket sig, fortæller HORESTA, da USA er gået frem med 18,5 procent, mens Storbritannien er steget med 15 procent.

”Det er turister fra de klassiske nabolande, der fylder godt i overnatningstallene for sidste år. Det vidner om, at Danmark har formået at fastholde sin attraktivitet på de internationale markeder,” siger Jeppe Møller-Herskind.

Må ikke tages for givet
De foreløbige tal viser, at feriehuse på tværs af landet sidste år tegnede sig for 23,2 millioner overnatninger. Det 1,3 procent flere end året før, da der blev registreret 22,9 millioner i 2023. Det er Pernille Kofod Lydolph, der er direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, tilfreds med.

”Tallene viser, at udlejningen af danskernes feriehuse er en helt central faktor i dansk turisme. Nok så vigtigt, så viser tallene også, at gæsternes lyst til at bruge husene over en stor del af året er stigende.”

”Det er godt for landdistrikterne, men det sætter også nye perspektiver på de muligheder, der ligger i turismen som et erhvervsudviklingsområde for Danmark.”

Direktøren fremhæver en fortsat markedsføringsindsats over for udenlandske gæster som et værktøj, der kan bidrage til at holde tempoet i udviklingen oppe i såvel yderperioder som højsæsonen.

”Vi glæder os ikke mindst over, at der på trods af usikkerhed og økonomisk tilbagegang i Tyskland, fortsat er et stigende antal tyske gæster, der gerne vil holde ferie i Danmark i et feriehus. Det er glædeligt, men det må aldrig tages for givet.”


Relaterede artikler:

Dansk turisme lander endnu et rekordår

2024 bød på fremgang hos landets museer

Nye tal: Danskerne støtter fortsat op om turismen