Røsnæs bliver med tilladelsen et hjemsted for et nyt hotel i fremtiden. ( Foto: Destination Sjælland).

Giver tilladelse til ni store turismeprojekter

De har været længe undervejs, men nu er der endelig givet tilladelse til ni projekter til en forsøgsordning, der skal styrke turismen flere steder i Danmark. Tilladelserne er en unik mulighed, lyder det fra minister.

I turistbranchen er der længe blevet talt om statens forsøgsordning, som giver mulighed for, at turismeprojekter kan fravige nogle af planlovens regler for kystnærhedszonen og for at få dispensation fra klitfrednings- og strandbeskyttelseslinjen.

Folketinget havde nemlig åbnet op for, at der kunne gives tilladelser til 16 projekter, og nu er afgørelsen kommet fra kredsen af partier, som er aftaleparter i planloven. Den resulterer i, at der i første omgang bliver givet tilladelser til ni turismeprojekter fordelt over flere landsdele.

”Forsøgstilladelserne er en unik mulighed for at skabe lokal udvikling, vækst og flere arbejdspladser i landdistrikterne. Projekterne ligger i tilknytning til eksisterende turistaktiviteter eller udnytter overflødiggjorte bygninger i smukke omgivelser og ved kysten, men uden forsøgstilladelserne ville projekterne ikke kunne realiseres. Jeg er meget glad for den store interesse for forsøgstilladelserne fra hele landet, som vidner om virkelyst og høje ambitioner for dansk turisme i landdistrikterne,” fortæller minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin (V), i en pressemeddelelse.

Seks projekter fik nej
De ni forsøgstilladelser er givet, fordi man vurderer, at de lever op til kriterierne i planloven, som skal sikre, at projekterne kan skabe vækst og udvikling samt tiltrække turister. Der gives også en reservation af en tilladelse til et projekt, som vil få endelig afklaring senere.

Seks projekter har man valgt fra, da de ikke umiddelbart lever op til kriterierne. Men der åbnes dog op for, at nogle af disse projekter muligvis kan gennemføres helt eller delvist inden for de almindelige regler. Plan- og Landdistriktsstyrelsen kommer nu til at vejlede de berørte kommuner om, hvordan dette kan lade sig gøre.

Mange hoteller blandt projekter
Blandt de ni projekter, som er udvalgt, fylder hoteller en del. Det gælder blandt andet projektet ”Thorsminde i takt med naturen.” Her vil man dels etablere et hotel og en surfskole i Thorsminde i Holstebro Kommune. Hotellet med navnet Klitgården får et grundplan på 1.200 kvadratmeter i to etager, og man ønsker at opføre det i tilknytning til Strandingsmuseum St. George tæt ved Vesterhavet, mens surfskolen etableres på Thorsminde Camping.

På Røsnæs i Kalundborg har projektet ”Klintegården – Hotel og Turisme Landmark på Røsnæs” fået tilladelse. Her har Kalundborg Kommune søgt om tilladelse til et hotel med et bebygget areal på 8.000 kvadratmeter samt et formidlingscenter i en eksisterende bygning, som skal formidle rekreative oplevelser, lokal kunst og kulturhistorie og aktuelle turismetilbud.

I Odsherred gives der også tilladelse til Badehotel Skamlebæk Radiostation, som går efter at omdanne den nedlagte Skamlebæk Radiostation til et badehotel med 40 værelser, restaurant og tilhørende faciliteter. Projektet vil samtidig afgræsse det omkringliggende landskab for at forbedre naturkvaliteten.

Med tilladelserne er der også nye hoteller på vej på Samsø og Ærø. Samsø Strandhotel kommer til at have 30 værelser, restaurant, spa og fitness i den sydlige del af Sælvigbugten.

På Ærø gives der tilladelse til Sommerlyst – Badehotel og danserestaurant ved Marstal. Her vil man genskabe Sommerlyst ved Marstal gennem en renovering og opbygning af eksisterende bygninger, og man vil indrette luksusværelser med en samlet kapacitet på 30-35 sengepladser.

Det er dog ikke kun hoteller, som er blandt de ni projekter. I Odsherred Kommune er der givet tilladelse til 36 feriehuse i umiddelbar tilknytning til Havnebyen på Sjællands Odde i klynger på tre til fire huse. Her vil man også omdanne et nedlagt røgeri tegnet af Arne Jacobsen til fællesfaciliteter.

I Norddjurs Kommune er der givet tilladelse til et udviklingsprojekt, der omfatter en strækning på 2,5 kilometer langs kysten ved Fjellerup Strand, hvor man laver bundgarnspæle til leg og læring ved vandet, en unik badebro med mulighed for formidling og ophold, samt omdannelse af ”makrelfabrikken” til et sted for aktiviteter, overnatning og bespisning. Man vil også etablere en flydebro og opholdsplads til besøgende.

I Svendborg er der derudover blevet givet tilladelse til at genskabe Valdemars Slot som et kulturelt samlingssted ved blandt andet at omdanne eksisterende bygninger til udstillingslokaler. Projektet omfatter også blandt andet en etablering af en restaurant, tepavillon, en grøntsagshave og en skulpturpark.

 

Relaterede artikler:

Flere projekter i forsøgsordning blev aldrig til noget

Efter flere års kamp: Forsøgsordning kan bane vej for nyt sjællandsk hotel

Planer om stor ferieby har ligget stille i et årti