Her ses placeringen af det nye naturområde ved Femern Bælt. (Foto: Femern AS | Sund & Bælt | PR)

Fredede tudser og fugle får helle ved Femern Bælt

Sund & Bælt har præsenteret planer for et nyt naturområde vest for Femern Bælt-forbindelsen. Her skal naturen dyrkes, men det bliver også muligt at komme forbi og spadsere en tur i det grønne.

I øjeblikket er de ansatte i fuld sving med at anlægge Fermen Bælt-forbindelsen mellem Lolland og Tyskland, der ventes at stå færdig i 2029 og er blevet beskrevet som danmarkshistoriens største infrastrukturprojekt.

Det vil efter alt at dømme betyde, at der fra slutningen af dette årti vil køre flere biler og togpassagerer gennem området, men det er tilsyneladende ikke ensbetydende med, at naturen ikke også skal have plads.

Sund & Bælt er nemlig gået sammen med Lidsø Gods om et nyt projekt, hvor omdrejningspunktet er, at der i løbet af efteråret skal etableres et nyt naturområde, der kommer til at ligge umiddelbart vest for Femern Bælt-tunnelen ved Rødbyhavn.

Håber på vadefugle
Naturområdet vil fylde 42 hektar kystnær landbrugsjord, der dog bliver taget ud af drift. Herefter vil det blive føjet til Lidsø Naturprojekt. Det er en naturpark på 270 hektar, som godset allerede har stablet på benene. Den er et af de større sammenhængende naturområder på Sydlolland.

Her findes der i forvejen flere fredede arter såsom grønbroget tudse, strandtudse og løgfrø. Det nye areal skal bidrage med endnu flere levesteder og ynglemuligheder, og derudover vil omlægningen betyde, at der udledes mindre kvælstof i Femern Bælt, da området er tæt ved kysten, oplyses det.

Håbet er, at netop den kystnære placering vil hjælpe med at tiltrække ynglende vadefugle. Klyder, brushøne og hvidklire nævnes som arter, som man gerne ser flytte ind, når arbejdet med at få naturområdet etableret er tilendebragt.

Laver vandløb og stier
Naturområdet bliver dog ikke forbeholdt fugle og andre dyr. Det skal også være muligt for lokale borgere eller andre interesserede at komme på besøg. Det fortæller Ditte Hjort, der er projektleder i Sund & Bælt og har arbejdet på at lande aftalen med Lidsø Gods.

”Det nye sammenhængende naturområde bliver en blanding af vådområder og lysåben natur. Som en del af projektet udgraver vi også et vandløb og etablerer stier i området, så folk kan komme ud og opleve naturen på nært hold.”

Når området står klart, vil udviklingen her blive fulgt i en årrække med henblik på at sikre, at naturen udvikler sig i den retning, som man har forestillet sig, bemærker Sund & Bælt.


Relaterede artikler:

Stort hotel gør klar til at slå dørene op

Første spadestik satte byggeri af ny attraktion i gang

Femern Bælt-udstilling sætter igen besøgsrekord