Regeringens henstilling om, at danskerne undlod unødvendige rejser i påsken, kan ikke ligestilles med et forbud mod at tage på ferie i sommerhus, lyder kendelse fra Ankenævnet for Feriehusudlejning. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Forbruger taber klage om coronaaflyst ferieboligleje

Ankenævnet for Feriehusudlejning har afgjort de første sager, hvor forbrugere selv aflyste sommerhusophold under coronakrisen. De havde ikke krav på at få fuldt lejebeløb tilbage.

”Læs aftalevilkårene grundigt, før du lejer sommerhuset til din næste ferie, og hav særlig fokus på den del, der vedrører dine muligheder for afbestilling.”

Det er læren af de to første corona-relaterede afgørelser fra Ankenævnet for Feriehusudlejning. Forbrugerne aflyste selv deres sommerhusophold som følge af covid-19-restriktionerne, skriver ankenævnet i en pressemeddelelse.

Forbrugerne havde lejet sommerhuse i henholdsvis Nordjylland og på Djurs i påskeugen i år, men kunne ikke få hele lejeudgiften retur, da de aflyste.

De to sager blev derfor indbragt for Ankenævnet for Feriehusudlejning. Ankenævnet vurderer, at der ikke var tale om en force majeure-situation, blandt andet fordi regeringens henstilling om, at danskerne burde undlade at foretage unødvendige rejser i påsken, ikke kunne ligestilles med et forbud mod at tage på ferie i sommerhus.

Så gælder den oprindelige aftale
Når der ikke er tale om force majeure, så gælder den oprindelige aftale, hvilket er udlejernes lejebestemmelser. De gav udlejeren mulighed for at fratrække et vederlag, hvis forbrugeren afbestilte før tid.

”Hvis man selv aflyser et sommerhusophold, vil ens muligheder for at afbestille opholdet og få sine penge igen, som udgangspunkt afhænge af, hvad man og virksomheden har aftalt, da man bookede opholdet,” siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann, i pressemeddelelsen og tilføjer:

“Hvis man overvejer at booke et sommerhusophold i den kommende tid, hvor der stadig er coronasmitte, er det derfor en god idé at læse afbestillingsvilkårene grundigt igennem, før man accepterer aftalen.”

Husk en forsikring
I de to sager fra Ankenævnet for Feriehusudlejning aflyste forbrugerne deres sommerhusophold henholdsvis 14 dage og 11 dage før afrejse. Udlejningsbureauet havde ifølge lejebestemmelserne krav på at fratrække et vederlag på henholdsvis 75 procent og 100 procent af det samlede lejebeløb.

”Når man læser aftalen med udlejningsbureauet igennem, så se blandt andet efter, hvor meget det vil koste at aflyse opholdet før tid, og om udlejningsbureauet tilbyder andre muligheder for eksempel ombooking til et senere tidspunkt, hvis man vil aflyse. Tjek også, om man kan tegne en forsikring, som dækker, hvis man eksempelvis bliver syg og ikke kan komme afsted,” siger Susanne Aamann.

Relaterede artikler:

Pakkerejse-Ankenævnet afgør de første coronasager

Mange variationer for turismen efter coronakrisen

Vil søsætte 1.500 husbåde til turister i Danmark