Der er generelt gode nyheder i de danske overnatningstal for årets seks første måneder, viser analyse fra Danmarks Statistik. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Flere hotelovernatninger i Danmark end før corona

I første halvdel af i år var der 15,5 millioner overnatninger på blandt andet danske hoteller, feriecentre, og campingpladser. Det er flere end samme tid i 2019, oplyser Danmarks Statistik.

I første halvår af sidste år var der otte millioner målbare kommercielle overnatninger i Danmark – mod de 15,5 millioner fra januar til juni i år.

Men mere interessant i de nye tal fra Danmarks Statistik er, at sammenlignes første halvår i år med første halvår 2019, var der tale omen stigning på 1,2 millioner eller otte procent flere overnatninger.

”Udviklingen i første halvår af i år dækker både over, at de udenlandske gæster er vendt tilbage, og flere danskere end nogensinde har overnattet på danske hoteller, feriecentre, vandrerhjem, campingpladser og i lystbådehavne i perioden,” lyder det fra Danmarks Statistik.

Der var 1,1 millioner udenlandske campingovernatninger i første halvår i år, det højeste antal for perioden nogensinde. Det var primært tyskere, der med 790.000 overnatninger, bidrog til de udenlandske overnatninger på campingpladserne.

Anderledes så det ud for de udenlandske overnatninger på hoteller, feriecentre og vandrerhjem, som trods store stigninger i første halvår 2022, stadig lå under niveauet fra før COVID-19, konstaterer Danmarks Statistik.

God start på sommerens overnatninger
Årets danske sommer kom godt i gang i juni med et samlet overnatningstal for hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og lystbådehavne på 4,6 millioner – en stigning på 54 procent i forhold til juni 2021 og en stigning på 13 procent i forhold til juni 2019.

Både de danske og udenlandske overnatninger var på deres højeste niveau for en juni måned nogensinde, oplyser Danmarks Statistik og tilføjer:

”Der var i juni i år 2,9 millioner danske overnatninger og 1,7 millioner udenlandske overnatninger – en stigning på henholdsvis 20 og tre procent i forhold til juni 2019.”

HORESTA: God start på sommeren
I en pressemeddelelse med kommentarer til halvårs-opgørelsen fra Danmark Statistik, glæder HORESTA sig over, at juni i år blev den bedste nogensinde for branchen.

HORESTA’s administrerende direktør, Jannick Nytoft, siger: ”Det er særdeles positivt, at branchen er kommet tilbage så hurtigt oven på to års opslidende coronakrise. Vi har fået mange af de udenlandske turister tilbage, men det er først og fremmest danskernes opsparede lyst til at rejse rundt og opleve deres eget land, som forklarer de flotte tal.”

Siden coronakrisens start har hovedstadens hoteller været særligt hårdt ramt, men i juni er væksten i antallet af hotelovernatninger nu tæt på niveauet for hele landet, konstaterer HORESTA og tilføjer:

”Det betyder dog ikke, at hovedstadens hoteller kan juble i samme grad som provinsens. Siden coronaen kom til Danmark er der nemlig åbnet 5.000 nye hotelværelser i København, og dermed er konkurrencen om turisterne blevet voldsomt skærpet.”

Og antallet af udenlandske hotelovernatninger er endnu ikke tilbage på 2019-niveau. Fra juni 2019 til juni i år er der på landsplan tale om et fald på 3,8 procent. Til gengæld er de danske overnatninger steget 28,3 procent, lyder det fra HORESTA.

”Lige som resten af erhvervslivet er vi ramt af voldsomt stigende omkostninger. Desuden er der stor uvished om udviklingen i verdensøkonomien. Her trækker sorte skyer sig sammen,” siger Jannick Nytoft.

VisitDenmark: Flot første halvår – men bekymring for tysk økonomi
”Med offentliggørelsen af overnatningstallene for juni kan der gøre halvårsstatus for turismen i Danmark, og 2022 ser ud til et blive et godt år, lyder det i en pressemeddelelse fra VisitDenmark.

Fortsætter udviklingen, er der endda mulighed for, at de udenlandske overnatninger allerede i år kommer i nærheden af 2019, før corona.

Tyskerne trækker endnu en gang væksten i de udenlandske overnatninger, og det kan give anledning til bekymring, da tysk økonomi og høj inflation fremadrettet kan få tyskere til at blive hjemme, vurderer VisitDenmark.

Jan Olsen, administrerende direktør for VisitDenmark, siger:

”Det er glædeligt, at de udenlandske overnatninger ligger over 2019-niveauet for første halvår af i år. Fortsætter året på samme måde, er der håb om, at vi rammer 2019 niveauet allerede i år. To år med stærkt coronapåvirkede rejsemønstre har givet dansk turisme et omsætningstab på 59 milliarder kroner.”

VisitDenmark noterer også, at det overvejende er turisterne i kyst- og naturturisme, der bidrager til væksten i årets første seks måneder i udenlandske overnatninger. Der var i første halvår 2022 samlet 16 procent flere udenlandske overnatninger i feriehusene end i 2019.

Det afhænger af tyske turister
De udenlandske overnatninger i dansk turisme står og falder med de tyske overnatninger, som på grund af ændrede rejsemønstre efter corona nu også har fået stor betydning for storbyturismen, lyder det fra VisitDenmark.

”Det øger vores afhængighed af et marked, der risikerer recession og som kan få store økonomiske udfordringer på grund af energikrise, inflation og mulig opbremsning i det private forbrug,” siger Jan Olsen og tilføjer:

”Der er således en vis bekymring, om væksten i dansk turisme kan fortsætte, og i særdeleshed om, hvad krigen i Ukraine og økonomisk usikkerhed vil betyde for rejsemønstrene. Begynder det tyske marked at svigte, er det langt fra sikkert, at væksten i de udenlandske overnatninger fortsætter. Det vil give dansk turisme store udfordringer, især hvis danskerne vælger at rejse lige så meget ud som tidligere.”

Hele statistikken fra Danmarks Statistik for første halvår af i år kan ses her.

Relaterede artikler:

Trods genåbning ferierer flere danskere i Danmark

Færre krydstogtgæster koster Danmark millioner

“Mange gavekortudstedere kender ikke reglerne”