Kok. (Foto: HORESTA | Facebook.com | PR)

Fjerner flere stillinger: “Det er bedrøveligt og trist”

Det nye år starter mindre positivt. Det mener i hvert fald HORESTA, der frygter, at det i den kommende tid kan blive sværere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft her til lands.

Der er netop blevet udgivet en ny udgave af positivlisterne, der omfatter en række uddannelser og erhverv, som der har det svært herhjemme. Derfor kan udenlandske arbejdstagere med kvalifikationer inden for disse områder lettere få opholdstilladelse og arbejde i Danmark.

Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration, der udsender de to lister, som både henvender sig til faglært og personer med relevante videregående uddannelser. De ajourføres to gang årligt i henholdsvis januar og juli.

De aktuelle lister er netop blevet sendt på gaden, men HORESTA er alt andet end begejstrede for dem, lyder det nu fra brancheforeningen. Årsagen er, at flere stillinger ikke længere er at finde på listerne.

Kræver nu en halv million kroner
Det er souschef, køkkenchef og kantineleder, som er blevet streget fra positivlisterne i den seneste opdatering, hvilket indsnævrer de muligheder, som hoteller, restauratører og andre har for at hente ansatte på denne måde, og det ærgrer HORESTA.

”Nu er kun kokke tilbage. Det er bedrøveligt og trist for en branche, der hungrer efter arbejdskraft,” lyder det i en kommentar.

I tillæg hertil har man også justeret de gældende grænser i den såkaldte beløbsordning, der går ud på, at udenlandske borgere har mulighed for at ansøge om opholds- og arbejdstilladelse, hvis de er blevet tilbudt et job til en given løn.

Efter årsskiftet kræver det nu en årsløn på 514.000 kroner i den ene ordning, mens grænsen i den supplerende beløbsordning er blevet fastsat til 415.000 kroner årligt. Sidste år ved samme tid var de på henholdsvis 487.000 kroner og 393.000 kroner.

Kalder det en skam
Der er fortsat 62 stillinger i kategorien videregående uddannelser samt 48 stillinger for faglærte på positivlisterne, men Jesper Juhlin, der er advokat med speciale i erhvervs- og branchejura hos HORESTA, mener, at restauranterhvervet burde fylde mere.

”Det er en skam i en tid, hvor store dele af branchen i forvejen har væsentlige udfordringer med at rekruttere tilstrækkelig arbejdskraft. Og så er det desuden et væsentlig indhug, at tre af de hidtidige fire stillinger på listen nu fjernes, så kun de faglærte kokke står tilbage på listen.”

”Med den rekrutteringssituation branchen befinder sig i, kunne man sagtens argumentere for, at flere fag i vores branche bør komme på Positivlisten.”


Relaterede artikler:

Michelin bliver næste år uddelt i Danmark

11 flere elever end ventet søger ind på uddannelse

Restauranterne øjner vækst efter år med pres