Fur er blandt de nominerede til Årets Ø 2023. Foto: Destination Limfjorden.

Finalister fundet til titlen som årets ø

Komitéen bag Årets Ø har fundet frem til tre finalister. Spørgsmålet er nu, om vinderen bliver fundet i Limfjorden, Horsens Fjord eller Storebælt.

Danmark har 72 beboede øer. Tre af dem har nu chancen for at blive hædret med prisen som Årets Ø 2023. Prisen blev lanceret i 2020. Dengang var det Endelave i Horsens Fjord, som løb med titlen og de 50.000 kroner, der følger med kåringen.

I år er temaet for prisuddelingen ”Øer i udvikling gennem lokale ressourcer,” og prisen gives til en ø, hvor lokalsamfundet har formået at udvikle øen, skriver Årets Ø i en pressemeddelelse.

I år er det Fur i Limfjorden, Hjarnø i Horsens Fjor og Omø i Storebælt, som er finalister, fortæller Mette Ravn, der er formand for priskomitéen og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit.

“Fur, Hjarnø og Omø har hver især formået at sætte deres lokale menneskelige og naturmæssige ressourcer i spil i deres imponerende arbejde med at udvikle og bevare det attraktive ø-liv. De tre øer er meget forskellige og gør det på hver deres måde. Men fællesnævneren er de stærke og ambitiøse fællesskaber, hvor man står sammen, når det gælder – også når man møder forhindringer,” fortæller hun.

Komité kommer på besøg
Om det bliver Fur, Hjarnø eller Omø, der får prisen, bliver først klart i starten af maj. Først skal komitéen besøge de tre øer i slutningen af april.

Her får øerne mulighed for at give et konkret indblik i de aktiviteter og fællesskaber, der driver udviklingen på øerne.

Det er et partnerskab mellem Forenet Kredit, Sammenslutningen af Danske Småøer og Landdistrikternes Fællesråd, der uddeler prisen som Årets Ø.

”Med prisen vil vi gerne sætte spot på små ø-samfund i partnerskabets arbejde med at støtte og udvikle landdistrikterne i Danmark. Når vi er på besøg på de nominerede øer, får vi et unikt indblik i øernes lokale udfordringer og sejre, som også kan inspirere andre ø-samfund, fortæller Mette Ravn.

En hyldest til foreningslivet
Fælles for de tre øer er, at det er foreninger, der får livet til at fungere på øerne. På Fur står frivillige bag vandreruten Fur Rundt og arrangementer som Muslingedagen.

På Hjarnø driver lokale foreninger færgedrift, forsamlingshus og bosætningsaktiviteter, og på Omø er der for eksempel et digelaug, der arbejder med kystsikring på øen.

 

Relaterede artikler:

Vindere fundet ved prisfest for campingbranchen

Prisvindere fik Tour de France til Danmark

Samsø om turismen: Vi kan selv og vil selv