Blåt Flag over Liseleje Strand. (PR-foto).

Færre Blå Flag over strande end i 2023

Det Blå Flag flagrer over mange danske strande som en indikator for, at her er godt og sikkert at bade. Sammenlignet med 2023, er der dog færre Blå Flag, og Aarhus Kommune har helt droppet ordningen.

Listen fra Friluftsrådet med strande og havne, der har Blåt Flag i 2024, er for nylig landet. Denne sommer er der Blå Flag på 142 danske strande og i 14 lystbådehavnehavne, mens 63 badesteder lever op til kriterierne for at blive et Badepunkt.

Det Blå Flag på landets strande garanterer gæsterne rent badevand og badesikkerhed i form af livreddere eller livredningsudstyr. Gode faciliteter og fokus på miljø og bæredygtighed med blandt andet børnevenlige aktiviteter om havets natur.

“Bæredygtighed bliver mere og mere vigtigt for mange af os, og et af de væsentlige kriterier for Blå Flag er fokus på netop bæredygtighed for eksempel i form af de mange aktiviteter, der på Blå Flag-strande og -havne afholdes hen over sommeren og som gør gæsterne klogere på natur og miljø. Derfor er det glædeligt, at vi igen i år kan give så mange strande og havne det kvalitetsstempel, som Blå Flag er,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Manglende affaldssortering sender kommune ud af ordning
Sammenlignet med sidste år har Danmark mistet 11 strande med Blå Flag og en lystbådehavn, mens der i år er fem Badepunkter færre sammenlignet med sidste år.

Aarhus Kommune mister ret markant samtlige Blå Flag på sine strande i 2024. Det drejer sig om strandene Ajstrup Strand, Badeanstalten Den Permanente, Bellevue Strandpark og Moesgård Strand. Grunden til, at kommunen mister sine Blå Flag på strandene, er, at man simpelthen har sparet flagene væk.

Det skyldes, at kommunen har fjernet affaldssortering på strandene, hvilket er et krav for at være med i Blå Flag-ordningen.

Men strandene fortsætter med at følge kravene til sikkerhed og toiletforhold. Kommunen vurderer, at man ved at sløjfe de Blå Flag sparer 100.000 kroner årligt blandt andet fordi, kommunens medarbejdere slipper for at følge op på indsamlingen af affald på strandene. Kaløvig Bådehavn i Aarhus Kommune beholder dog sit Blå Flag.

Mens Århus Kommunes strande ikke har Blå Flag, er der også kommuner andre steder, som mister flag. I Faaborg-Midtfyn Kommune har Bøjden Strand mistet sit Blå Flag, og i Kolding har Binderup Strand for eksempel også mistet sit Blå Flag.

Blå flag er ikke den eneste ordning for badesteder, som Friluftsrådet uddeler. I 2018 kom Badepunkt til – en mærkningsordning for naturskønne og særegne nordiske badesteder med høj badesikkerhed og samme høje krav til vandkvaliteten som Blå Flag.

Alle ni strande, som oprindeligt var med i Blå Flag-ordningen i Lolland Kommune, skiftede sidste år til Badepunkt-ordningen. I 2024 er ingen af strandene dog længere Badepunkter.  Til gengæld er Nab Strand, Faldsled Strandpark, Lille Ibjerg Sø og Horne Sommerland i Faaborg-Midtfyn Kommune tilføjet til ordningen.

 

Relaterede artikler:

Mange strande mister Blå Flag i 2023

Bilfri ø hædret for imponerende turnaround

Få danskere kender til landets geoparker