Thurø Rev. (Foto: Mikkel Jézéquel | Destination Fyn).

Få danskere kender til landets geoparker

Det gav anledning til fejring i den danske turistbranche, da Geopark Det Sydfynske Øhav fik UNESCO-status i april. En undersøgelse tyder dog på, at danskerne endnu ikke har bemærket landets geoparker.

Medarbejderne på sekretariatet lod champagnepropperne springe i Svendborg, da Geopark Det Sydfynske Øhav blev udnævnt til UNESCO Global Geopark.

UNESCO Global Geoparker er kendetegnet ved at være områder med unikke landskaber med en enestående geologi, vild natur og levende kulturhistorie, som har betydning for international forskning på grund af områdernes kulturhistorie.

Områderne skal samtidig arbejde med bæredygtig udvikling, for eksempel når det gælder udviklingen af den turisme, der eksisterer i området.

Og det er ikke nemt at få blåstemplingen fra UNESCO. Bag udnævnelsen af Geopark Det Sydfynske Øhav ligger godt seks års arbejde, hvor holdet bag har arbejdet på tværs af geoparkens kommuner Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø, som tilsammen udgør et af verdens største oversvømmede istidslandskaber med 55 øer og holme.

Men noget tyder på, at UNESCO-statussen ikke er noget, som danskerne bemærker. Det viser en ny undersøgelse, som analysevirksomheden A/B Analyse har gennemført blandt 1.003 repræsentativt udvalgte danskere for Georpark Det Sydfynske Øhav.

Undersøgelsen viser således, at tre ud af fire danskere ikke husker, at de har hørt om geoparker i Danmarks, mens blot tre procent føler sig sikre på, hvad en UNESCO Global Geopark egentlig er. Hos Geopark Det Sydfynske Øhav er man dog ikke videre alarmerede over undersøgelsens resultat, fortæller Rasmus Elmquist Casper, sekretariatsleder for Geopark Det Sydfynske Øhav, i en pressemeddelelse.

”Jeg tager undersøgelsens resultat forholdsvis roligt. UNESCO-geoparkerne er stadig et relativt nyt fænomen. Det er kun 10 år siden, at Geopark Odsherred kom på UNESCO-listen, og først i 2020 kom Geopark Vestjylland med. Så det er et koncept, som vi stadig er i gang med at etablere. Det tog også noget tid, før danskerne til fulde forstod koncepterne omkring verdensarv og nationalparker, og det samme vil være tilfældet med geoparkerne, siger han.

Vil skabe lokal stolthed
Fra VisitDenmark og Destination Fyn har det før lydt, at man regner med, at UNESCO-statussen vil styrke turismen i området, fordi turisterne godt ved, at UNESCO’s navn er forbundet med produkter i verdensklasse. Men undersøgelsen tyder altså på, at danskerne endnu ikke har bemærket geoparkernes eksistens.

Rasmus Elmquist Casper fortæller dog, at geoparken først og fremmest skal sikre, at at de lokale samt fast tilbagevendende gæster er bevidste om områdets natur- og kulturarv.

”Vores mission er i høj grad at stimulere den lokale stolthed og styrke fortællingen om området på tværs af de fire kommuner. Områdets beboere skal forstå, hvordan området har været med til at forme den særlige kultur, der er i og omkring Det Sydfynske Øhav. Lykkes vi med at skabe en stærk fælles bevidsthed, vil området have en masse endnu bedre ambassadører i lokalbefolkningen, og det vil igen have en afledt effekt på blandt andet erhvervsliv og turisme, fordi produkter og oplevelser vil have en højere oplevet værdi,” siger Rasmus Elmquist Casper.

Der er i øvrigt 213 UNESCO-geoparker på verdensplan fordelt på 48 lande. Udover Geopark Det Sydfynske Øhav er også Geopark Odsherred (siden 2014) og Geopark Vestjylland (siden 2020) på listen.

 

Relaterede artikler:

Dansk Geopark får UNESCO-status

Museum er rykket tættere på UNESCO-status

Fem danske ringborge på UNESCOs verdensarvsliste