Turismeminister Morten Dahlin, erhvervsminister Morten Bødskov og ældreminister Mette Kierkegaard præsenterede den nye turismestrategi under et besøg på Naturcenter Tønnisgaard på Rømø. (PR-foto).

Regeringen hæver ambitioner i ny turiststrategi

Regeringen har mandag offentliggjort den længe ventede turismestrategi. Den slår fast, at der stadig skal tiltrækkes flere turister frem mod 2030, og der udmøntes 100 millioner kroner til indsatsen.

Den har været længe undervejs, men nu er den her endelig. Mandag den 21. oktober offentliggjorde regeringen sin nye turismestrategi, som anviser turismens politiske retning frem mod 2030.

Strategien, som bærer navnet Veje til bæredygtig turismevækst, blev præsenteret af turismens nye minister, by- og landdistriktsminister Morten Dahlin (V), erhvervsminister Morten Bødskov (S) og ældreminister Mette Kierkegaard (M), som i dagens anledning besøgte Naturcenter Tønnisgaard på Rømø.

Den nye strategi slår først og fremmest én ting fast: I fremtiden skal der stadig være flere turister i Danmark. Således skal turismeomsætningen i Danmark nå 200 milliarder kroner i 2030, mens turismen skal runde 74 millioner overnatninger. Heraf skal 70 procent af overnatningerne foretages uden for højsæsonen, som af regeringen defineres som juli og august.

Til sammenligning var der i Danmark et turismeforbrug på 160 milliarder kroner i 2023, mens der blev foretaget 63,7 millioner overnatninger, hvilket var ny rekord.

Afgørende for vækst
I forbindelse med offentliggørelsen af den nye turismestrategi slår Morten Dahlin i en pressemeddelelse fast, at regeringen ser turismen som et ganske vigtigt erhverv for dansk økonomi.

”Turismen er helt afgørende for vækst og udvikling mange steder i Danmark. I 20 kommuner står turismen for mere end 10 procent af beskæftigelsen. Det kan altså mærkes hos den lokale købmand, på det lokale hotel og på museet, men også hos helt almindelige danske familier, når folk har lyst til at holde ferie, konferencer eller events i vores dejlige land,” siger ministeren.

Han tilføjer, at den nye strategi kommer med 100 millioner kroner, som øremærkes til at gennemføre strategien.

”Med regeringens nye turismestrategi sætter vi massivt fokus på, hvordan hele Danmark fortsat kan være en attraktiv rejsedestination 365 dage om året på en bæredygtig måde. Derfor sætter regeringen 100 millioner af til at gennemføre den nye strategi, samtidig med at vi giver bedre muligheder for at udvikle og skabe nye attraktive tilbud til turister over hele landet,” lyder det fra Morten Dahlin.

100 millioner kroner skal sikre 26 initiativer
De 100 millioner kroner, som Morten Dahlin taler om, kommer fra Finanslov 2024 og skal understøtte 26 initiativer, som ifølge regeringen skal adressere de udfordringer og muligheder, som turismen står over for.

Regeringen fordeler de 100 millioner kroner mellem fem såkaldte initiativspor, som skal understøtte arbejdet med de 26 initiativer. Først og fremmest afsætter regeringen 34 millioner kroner til en styrket markedsføring med henblik på at tiltrække udenlandske turister uden for højsæsonen og yderligere 10 millioner kroner til at markedsføre Danmark som et attraktivt feriemål for danskerne.

24 millioner kroner afsættes til turismens digitale dataplatform, VisitData, med henblik på at styrke turismens brug af data som grundlag for beslutninger og forretningsudvikling.

Der afsættes også 25 millioner kroner til en projektmodningsfond, som skal styrke indsatsen for at tiltrække investeringer til turisme, blandt andet med fokus på investeringer uden for de større byer. Regeringen påpeger, at dette flugter med landdistriktsudspillet fra den 22. august, som indeholder en række ændringer i planloven, der skal styrke turismen i landområder.

12 millioner kroner afsættes til at styrke erhvervs- og mødeturismen i Danmark. De penge skal gå til udvikling og markedsføring af erhvervs- og mødeturismen med fokus uden for de store byer. Her lægges der op til at fokusere på dansk erhvervslivs styrkepositioner, for eksempel på det grønne område, for at tiltrække internationale møder og kongresser.

Der falder også midler af til udviklingen af nationale ruter til outdoorturisme. Her lyder støtten på 10 millioner kroner, og regeringen oplyser, at ambitionen er, at der skal udvikles ikoniske nationale cykel- og vandreruter, som skal være flagskibe for dansk outdoorturisme.

Stiller krav til tilfredshed og bæredygtig udvikling
Mens regeringen altså slår en tyk streg under, at flere turister i fremtiden skal vælge at rejse mod Danmark, stiller strategien også en række krav til turismens beskaffenhed.

Først og fremmest søsætter regeringen en række klare mål for, præcist hvor stor tilfredsheden skal være med turisme i Danmark i 2030.

Danmark skal således ligge i top tre blandt landene i Nordeuropa, når det gælder de udenlandske turisters overordnede tilfredshed med ferieoplevelsen i landet. Derudover skal 80 procent af danskerne opfatte turismens betydning som positiv for det danske samfund.

Regeringen sætter også et mål for, hvor tilfredsstillende det skal være at arbejde i turistbranchen i 2030. Konkret skal 80 procent af branchens medarbejdere være tilfredse med deres job som helhed.

Regeringen understreger, at der er tale om en opjustering af de politiske ambitioner for turismen. Det skal ses i lyset af turismens hurtige tilbagekomst efter COVID-19-pandemien. Når det gælder bæredygtighed, opstiller regeringen også tre pejlemærker.

Først og fremmest skal alle offentlige turismeorganisationer være bæredygtighedscertificerede i 2030. Når det gælder overnatningssteder og forlystelsesparker, skal 70 procent være bæredygtighedscertificerede, når kalenderen rammer 2030.

Til sidst er det regeringens ambition, at Danmark skal ligge på intet mindre end førstepladsen blandt landene i Nordeuropa i forhold til turisternes vurdering af landet som et miljøvenligt rejsemål.

 

Relaterede artikler:

Ny planlov vækker glæde på ferieø

Støtter ny erhvervsrettet gymnasieuddannelse

Ny minister afviser problemer med overturisme