Pernille Kofod Lydolph (PR-foto).

En ekstra skat kan skade turismen

DEBAT: ”I nogle kommuners iver efter at implementere en ekstra skat vil vi gerne minde om, at vi allerede har skatter og afgifter på et betydeligt og højt niveau,” skriver direktøren for Feriehusudlejernes Brancheforening.

Af Pernille Kofod Lydolph, direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening

Skal vi give virksomhederne de bedst mulige forudsætninger for at skabe fremdrift og klog udvikling, så de bidrager positivt med skatter og afgifter i kommunekassen og ansætter medarbejdere, som bliver borgere i kommunen?

Eller skal vi bede gæsterne om at betale en skærv til kommunekassen?

Bølgerne går højt, og vi noterer i Feriehusudlejernes Brancheforening med glæde, at flere ministre melder hus forbi i forhold til at give mulighed for at opkræve en turismeskat.

I nogle kommuners iver efter at implementere en ekstra skat vil vi gerne minde om, at vi allerede har skatter og afgifter på et betydeligt og højt niveau sammenlignet med mange andre lande.

Hvor blev business casen af?
Vi anerkender, at kommunerne mange steder fattes penge. Men hvor blev business casen af, der konkret beskriver, hvori værdien består ved etableringen af en turismeskat?

Hvordan skal den administreres? Hvad skal det koste? Er der et loft i forhold til økonomi – eller? Og er der bindinger/organisering, der sikrer, at pengene går til turismefremmende foranstaltninger – eller?

Svarene blæser i vinden.

Gæsterne besøger oplevelsessteder, sover hos et overnatningssted, spiser på restaurant og handler i butikker. Aktiviteter, der betyder, at kommunens faste beboere i mange tilfælde kan nyde godt af et udbud af aktiviteter og tilbud, som er markant større, end tilfældet ville være, hvis der ikke kom gæster i området.

Farvel til den rådne banan
Tag blot Bornholm, der nyder godt af et væld af oplevelsesaktiviteter og ikke mindst vital trafikal infrastruktur, som staten næppe havde understøttet på det niveau, som det er tilfældet i dag, uden vished for den erhvervsudvikling, som da også er fulgt med i form af et stigende antal gæstebesøg.

Eller tag den jyske vestkyst.

År tilbage talte nogle om den ’rådne banan’ – ja, sådan blev blandt andet området gående fra Skagen til Tønder kedeligt nok benævnt. Men sådan er det ikke længere.

Tænketanken Cevea offentliggjorde i 2023 en undersøgelse, der viste, at indkomst, uddannelse, arbejdsløshed, helbred og kriminalitet med videre har ændret sig på vestkysten.

Derfor var overskriften i nogle medier om Ceveas undersøgelse: ’Den ’rådne banan’ er flyttet væk fra Vestjylland’. Og det er ikke mindst væksten i turismen, der har skubbet i den positive retning for den jyske vestkyst.

Turismen har skabt omsætning, nye arbejdspladser og tilflytning af nye borgere.

Gæstebesøg styrker bosætning
Undersøgelser viser nemlig også sammenhænge mellem gæstebesøg og bosætning. Gæster, der kommer på en destination, får øje på stedets fortræffeligheder og kommer igen og igen. For nogle ender besøget med en fast tilstedeværelse som borger i kommunen.

Lad os dog få maksimalt ud af de mange positive værdikæder, som turismen skaber i stedet for at indføre en ny skat. Lad os fokusere på, hvordan vi begavet kan skabe de bedste rammebetingelser for virksomhederne og få penge i kommunekassen den vej rundt.

Mange kommuner arbejder i stigende grad bevidst og langsigtet med deres arealplanlægning og sætter en strategisk retning, som giver virksomhederne et klart billede af, hvilken vej man ønsker at gå kommunalt. Derfra kan virksomhederne gribe bolden og få den driblet i mål med udvikling og ansættelser, der gavner kommunen. Lad os få mere af det.

Gæsterne bidrager i den grad til økonomien
Det store billede er netop de ovenfor nævnte sammenhænge. Lad os stille skarpt på dem. Investere i fremtiden, så Danmark bliver rigere, og vi på begavet vis udvikler vores samfund med turismen som et middel til at nå vores målsætninger.

Gæster i Danmark bruger måske nok vores faciliteter, men de bidrager i den grad også med økonomi, nye forbindelser og udsyn.

 

Relaterede emner:

Afviser blankt: Minister vil ikke have ”jydeskat” i København

Vil have turistafgift i Helsingør

København går videre med turismeafgift