Fra venstre ses Wassim Hallal, der er medejer af Restaurant Frederikshøj, Den Danske Spiseguides stifter Bent Christensen og Poul Larsen, der er direktør for HKI Ost.(Foto: Dagrofa ApS | PR)

Efter 46 år: Dansk Michelin-pendant skifter hænder

De seneste mange år har prøvespisere fra Den Danske Spiseguide fældet dom over landets restauranter, og sådan skal det også være fremover, men det bliver dog med en nye ejer ved roret.

Der er blevet serveret mange måltider, siden Bent Christensen stiftede Den Danske Spiseguide i 1978, og i dag udkommer den årlig både på print og digitalt med anmeldelser og anbefalinger af omkring 300 restauranter på tværs af Danmark.

Christensen tog oprindeligt initiativ til guiden, fordi han manglede tips til gode spisesteder her til lands. Han kontaktede derfor den berømte Michelinguiden og spurgte, om de ikke ville anbefale danske restauranter, men det blev afvist.

Her mente man nemlig ikke, at det gastronomiske niveau i Danmark var tilstrækkeligt til at være en del af den franske udgivelse. Derfor startede Bent Christensen selv den udgivelse, der efter at have skiftet navn et par gange som følge af nye sponsorater nu er kendt som Den Danske Spiseguide.

Drømmer om større markedsandel
Efter årsskiftet indvarsles der dog en ny æra for guiden, da Bent Christensen har solgt rettighederne. Køberen er den danske dagligvarekoncern Dagrofa, som blandt andet står bag kæderne Meny, Spar, Min Købmand samt Let-Køb.

Meningen er, at Dagrofa etablerer en erhvervsdrivende samt selvejende og -finansierende fond, der overtager Den Danske Spiseguide fra den 1. januar næste år. Herefter skal udgivelsen drives videre som et uafhængigt medie, hvor blandt andet den digitale del skal udvikles yderligere.

“I Dagrofa vil vi gerne være omdrejningspunktet for de bedste madoplevelser. Vi ønsker at vinde mere af det professionelle marked,” siger Tomas Pietrangeli, der er koncernchef i Dagrofa – inden han tilføjer:

”På den baggrund vil vi også gerne sikre Den Danske Spiseguides fortsatte virke som en aktiv, seriøs guide inden for det danske gastronomi- og restaurantunivers. Jeg er utrolig glad for, at vi sammen med Bent kan fortsætte spiseguiden som et samlingspunkt for branchen.”

Vil stadigvæk være frontfigur
Det oplyses, at det nye ejerskab ikke vil få praktisk indvirkning på det årshjul, som Den Danske Spiseguide normalvis følger. I 2025 vil der som sædvanligt løbende blive offentliggjort nomineringer af restauranter og personer, som kåres sidst på året ved et galla-arrangement.

Det vil også fortsat være stifteren selv, der står i spidsen for det korps af prøvespisere, som er fast inventar på i hvert fald en del af landets spisesteder.

”Det er virkelig en stor glæde for mig, at rettighederne til Den danske Spiseguide overdrages til en fond der etableres af Dagrofa og dermed sikrer guidens fortsatte liv,” siger Bent Christensen.

”Jeg er utrolig stolt over, hvordan Den Danske Spiseguide har udviklet sig og er blevet en vigtig ingrediens på den danske restaurantscene, og jeg er glad for, at jeg i fremtiden også kan fortsætte mit virke som guidens leder og ansigt udadtil.”


Relaterede artikler:

Dansker er verdens bedste kok

“Dansk gastronomi fik en helt ny gearing”

Særligt én gruppe danskere spiser ude