Mandag havde ringborgen Fyrkat fint besøg af Dronning Margrethe, som deltog i åbningen af en ny udstilling. Udstillingen skal skabe en mere samlet museumsoplevelse for gæsterne, lyder det.
Mandag den 2. september var en dag ud over det sædvanlige i Hobro. Dronning Margrethe besøgte nemlig Vikingeborgen Fyrkat, én af Danmarks fem ringborge på UNESCO’s verdensarvsliste.
Anledningen var, at Dronning Margrethe overværede indvielsen af en ny udstilling, som fortæller historien om ringborgen, der skulle sikre Harald Blåtands magt i området omkring år 980. Den nye udstilling er skabt af Nordjyske Museer, som står bag Vikingemuseet Fyrkat.
Efter indvielsen gik Dronning Margrethe en runde i området, hvor borgen lå, og hvor jordvoldene stadig kan ses den dag i dag. Selve udstillingen er placeret i en nyrenoveret længe af Fyrkat Møllegård, som ligger ved ringborgen, og som årligt besøges af omkring 30.000 gæster. I mange år skulle man ellers ind til selve Hobro for at se arkæologiske fund fra ringborgen.
”Med den nye udstilling flyttes fund og formidling helt tæt på findestedet og giver dermed publikum en mere samlet og meget bedre museumsoplevelse,” fortæller Ulla Varnke Sand Egeskov, museumsinspektør ved Nordjyske Museer, i en pressemeddelelse. Hun beskrives som en af hovedkræfterne bag den nye udstilling.
Destinationsdirektør glæder sig
Det er ikke kun hos Nordjyske Museer, at man glæder sig over, at Dronning Margrethe deltog i åbningen af udstillingen. Også hos Destination Himmerland er direktør Johanne Bugge glad for det royale besøg.
”Det var en virkelig god og stor dag i dag, hvor Hendes Majestæt Dronning Margrethe deltog i indvielsen af en ny, flot udstilling om vølven på Fyrkat. Den er udarbejdet af de dygtige folk på Nordjyske Museer. Vi glæder os over, at der nu er endnu en fantastisk oplevelse at opleve i vores Herlige Himmerland,” skriver direktøren på LinkedIn.
Som Johanne Bugge skriver, formidler udstillingen også historien om vølver. Det var nemlig ikke kun vikingekrigere, som boede på Fyrkat.
”Der er på gravpladsen uden for ringborgen fundet barnegrave, og der er også fundet en helt enestående grav. I denne er der fundet helt særlige og meget usædvanlige gravgaver, der viser, at den gravlagte kvinde var en speciel kultisk figur fra asatroen – måske en såkaldt vølve. Vel at mærke i en tid, hvor Harald Blåtand ifølge ham selv havde kristnet danerne,” fortæller Ulla Varnke Sand Egeskov.
Den nye Fyrkat-udstilling er i øvrigt lavet i samarbejde med tegnestuen Kumulus Agency og er blevet en realitet på baggrund af støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Nordea-fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Knud Højgaards Fond, Sparekassen Danmarks Fond, Spar Nord Fonden samt Mariagerfjord Kommune.
Relaterede artikler:
Nationalmuseet kan miste sin største attraktion
VisitDenmark: Kongehuset er med til at løfte fortællingen om Danmark