Kronborg Slot. (Foto: Daniel Rasmussen | Wonderful Copenhagen | PR)

Dansk turistattraktion vil vie brudepar på et kvarter

Senere i år vil Kronborg Slot for første gang i slottes historie danne ramme om drop in-vielser, som er en mere uformel måde at blive gift på, hvor parrene fortsat får kirkens velsignelse.

Til september får 16 brudepar fra hele Danmark mulighed for at få Holger Danske som en form for forlover til deres bryllup, da Kronborg Slot, hvor den danske sagnhelt som bekendt vogter i kasematterne, for første gang afvikler såkaldte drop in-vielser.

Det er et begreb, som dækker over vielser, der blot tager omkring et kvarter. Her vil en slotspræst samt flere præster fra Helsingør Domprovsti varetager den kirkelige opgave med at smede parrene i Hymens lænker.

Hver af de 16 par, som får mulighed for at deltage på dagen, har lov til at medbringe 15 gæster, som kan overvære vielsen i de historiske omgivelser på slottet, hvis historie trækker tråde helt tilbage til 1420’erne og blandt andet også har dannet ramme om William Shakespeares skuespil om Hamlet.

Vielsen bliver kortere og mere uformel
Ifølge slotspræst Sigurd Victor Stubbergaard er det sædvanligvis kun lokale, der kan blive gift på Kronborg, men ved drop in-vielserne kan par fra hele landet anmode om en plads. Han fortæller desuden, at håbet bag arrangementet den 9. september er, at vielserne vil appellere til de brudepar, der ønsker et kirkebryllup med et andet format, end man er vant til.

”Med de kirkelige drop in-vielser ønsker vi at åbne Slotskirken for endnu flere giftelystne par, så det er en helt unik mulighed for at få opfyldt drømmen om et kirkeligt bryllup i historiske rammer på Kronborg Slot.”

”Samtidig vil det appellere til dem, der ønsker sig en kortere og mere uformel vielse, men hvor det er vigtigt at få den kirkelige velsignelse af ægteskabet.”

Kronborg er en populær attraktion, der tiltrækker både danske og udenlandske gæster. I 2022 bød slottet 250.000 besøgende velkommen.

”Et kæmpe historisk vingesus”
Christian Struckmann Irgens, der er slotschef på Kronborg Slot, betoner den historie, som knytter sig til kirken.

”Slotskirken på Kronborg Slot er helt speciel, fordi den stadig aktiv med samme funktion som for flere hundrede år siden. Dengang var det også præsten fra Sct. Mariæ Kirke, der, som nu, virkede som Kronborg Slots slotspræst, så på den måde får man mulighed for en vielse med et kæmpe historisk vingesus.”

Det kommer blandt andet til udtryk ved, at en række danske kongelige gennem tiderne er blevet viet eller har fejret mærkedage på slottet, som siden 2000 har været opført på FN’s organisation for uddannelse, kultur og videnskab UNESCOs verdensarvsliste.

”Der har for eksempel været ægte prinsessebryllup, da Christian den 4.’s storesøster prinsesse Anna blev gift og gjort til dronning af Skotland – faktisk uden at gommen selv var til stede. Og så har Dronning Margrethe og Prins Henrik blandt andet afholdt en stor middag på slottet aftenen før deres sølvbryllupsdag.”


Relaterede artikler:

Monster-udstilling skal få børn til at tale om følelser

Nationalmuseets 15 besøgssteder så fremgang i juli

Helsingør henter stadig flere turister efter genåbning