København. (Foto: VisitCopenhagen | Facebook.com | PR)

Danmark fylder godt i bæredygtighedsindeks

Da det globale bæredygtighedsindeks GDS for nylig blev offentliggjort, lå Aarhus og København på en femte- og en tredjeplads. Men zoomes der ud, indtager hele syv danske byer høje placeringer.

Den seneste tid har der været smil på læben flere steder i landet. Ser man på de 40 højest placerede destinationer på turismens internationale bæredygtighedsindeks, Global Destination Sustainability Index (GDS, red.), som blev offentliggjort i oktober, figurerer syv danske byer nemlig på listen.

På en 40.-plads ligger Odense, mens Horsens indtager 39.-pladsen lige over irske Limerick og canadiske Quebec City. I Horsens indtager man også en femteplads i underkategorien “Most Improved – Destination Management.”

Det er særligt vedtagelsen af en fælles strategi for bæredygtig turismeudvikling i Destination Kystlandets tre kommuner, Horsens, Hedensted og Odder, som trækker hele destinationen i en mere bæredygtig retning. Blot sidste år fik Horsens en overordnet 62.-plads.

”Uden data, der viser, at vi formår at omsætte strategier og handleplaner til konkrete, målbare resultater og indsatser, ville vi ikke have opnået den placering, vi har i 2024. At vi er steget så hurtigt her på to år, hvilket ikke er en selvfølge, skyldes helt og holdent, at vi er i stand til at dokumentere vores arbejde med at skabe en mere bæredygtig destination, godt hjulpet på vej af en kæmpe indsats fra klimasekretariatet,” fortæller Pia Schildknecht Taylor, ESG- og projektansvarlig i Destination Kystlandet.

Hun fortæller, at man dog har blod på tanden for at nå endnu højere op på listen:

“Vi er slet ikke i mål; snarere har vi et nyt udgangspunkt, vi kan optimere på – indekset har til formål at inspirere til en forbedret indsats, og vi ser gerne en placering på top-25 som næste skridt,” lyder det.

To danske byer i top fem
GDS-indekset er en internationalt anerkendt rangliste over turistdestinationer, som tager udgangspunkt i destinationernes præstationer inden for kategorierne miljø, sociale forhold, turismevirksomheders indsats for den grønne omstilling samt destinationsselskabets initiativer.

Indekset er baseret på de 17 verdensmål og udspringer fra erhvervsturisme, da særligt internationale kongresser og konferencer benytter indekset.

Den næste danske by på listen er Svendborg, som indtager plads nummer 32. Herefter skal vi helt op til en 18.-plads, som indtages af Middelfart. Dernæst indtager Nordens Paris, Aalborg, en 11.-plads.

Danmarks to største byer, København og Aarhus, er også de højest placerede danske destinationer i GDS-indekset. De to byer indtager således begge en plads i top fem: Aarhus på femtepladsen og København på tredjepladsen lige under Gøteborg og Helsinki.

I forbindelse med kåringen har VisitAarhus-direktør Pia Lange Christensen tidligere fortalt, at gode placeringer på bæredygtighedsindekser som GDS er en konkurrenceparameter.

”Det er en klar konkurrencefordel, at Aarhus positionerer sig så stærkt i indekset, og det er med til at styrke området som en foretrukken destination,” har direktøren tidligere sagt.

Mens Aarhus forventer, at man kommer til at høste fordele på den høje placering i indekset, mener man hos Wonderful Copenhagen til gengæld, at det er blevet vanskeligere at ligge højt i indekset.

“Konkurrencen om at ligge i toppen af indekset er blevet hårdere og hårdere, og bæredygtig omstilling er kernen i vores arbejde, og vi er derfor rigtig, rigtig glade for at fastholde en plads i top-3,” har WoCo tidligere skrevet på LinkedIn.

 

Relaterede artikler:

Mere international hyldest til WoCo-initiativ

Aarhus blandt verdens mest bæredygtige

Kommuner finder sammen i fælles turismestrategi